Великотърновският университет в неделя почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх

...
Великотърновският университет в неделя почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх
Коментари Харесай

Почетоха делото на Свети Евтимий, Патриарх Търновски в старата столица

Великотърновският университет в неделя уважи Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – свещеник, литератор и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и създател на Търновската книжовна школа.
 evtimii_1000x751  evtimii1_1000x739  evtimii2_690x1000  evtimii4_1000x735
В университетския храм великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий почетоха ректорът проф. доктор Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ (1999 – 2007 г.), по чиято концепция стартира построяването на църквата, деканът на Православния богословски факултет доцент Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и чиновници на търновската Алма матер.

След службата пред паметника на Св. Евтимий бяха поднесени цветя на благодарност от академичната общественост на Великотърновския университет.

Пред делото на Патриарха се поклониха и регионалният шеф проф. Любомира Попова и кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

„ Евтимий Търновски има голям престиж в целия православен свят, въплъщава огромния подем на българската просвета и словесност в края на Второто българско царство, а делото му ни оказва помощ да се съхраним като народ през тъмните епохи. Бележити българи като него би трябвало да бъдат помнени и почитани, тъй като те ни вършат горди българи и великотърновци“, акцентира Панов.

Идеята за построяването на академични храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 година На 20 януари 2003 година, Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски и 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в наличието на Светия синод е направена и първата копка. Проектът е подаяние от арх. Теофил Теофилов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР