Великотърновският университет отбеляза днес деня на Свети Евтимий, патриарх Търновски.

...
Великотърновският университет отбеляза днес деня на Свети Евтимий, патриарх Търновски.
Коментари Харесай

Все още не е довършен храмът „Св. Евтимий“ в двора на ВТУ

Великотърновският университет означи през днешния ден деня на Свети Евтимий, патриарх Търновски. Преди 19 години в двора на университета стартира градежът на храм, носещ името на книжовника и светеца.

На 20 януари 2003 година стартира историята на към момента незавършения академични храм. Тогава, в деня на св. Евтимий и по случай 610 години от неговата кончина, беше направена първата копка и бяха положени трите съществени камъка, кръстът и летописната бележка в наличието и с благословията на Светия синод и на тогавашния български патриарх Максим. 

Работите по храма към момента не престават с поддръжката на Великотърновската митрополия, съобщи ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов:

„ Приключват довършителните работи извън, само че от вътрешната страна има доста работа още. Храмът се довършва със средства на митрополията. Имаме още малко от средствата, които бяхме събрали от националната акция. Ще ги използваме евентуално вътре за довършването на храма. Един ден ще стане, уповавам се скоро “.

Свещеници ще отслужи празничен акатист в незавършения академични храм. След това пред паметника на св. Евтимий, патриарх Търновски, във ВТУ ще бъдат поднесени цветя на благодарност от академичната общественост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР