Великобритания сключи търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз в

...
Великобритания сключи търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз в
Коментари Харесай

Раздялата е толкова сладка скръб - ЕС и Британия по Шекспир

Англия подписа комерсиална договорка за Брекзит с Европейския съюз в четвъртък, единствено седем дни преди да излезе от един от най-големите международни търговски блокове в най-значителната си световна смяна след загубата на империята, написа " Ройтерс ".

Сделката, договаряна повече от четири години, откакто Англия гласоподава с малко болшинство да напусне блока, предлага излаз от безреден край, до бракоразвод, който разклати 70-годишния план за създаване на европейско единение от руините на Втората международна война .

Сделката ще резервира достъпа на Англия до нулеви цени и нулеви квоти до единния пазар на блока от 450 милиона консуматори, само че няма да предотврати икономическите проблеми и разстройства за Обединеното кралство или за държавите-членки на Европейски Съюз.

Много аспекти от бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз следва да бъдат изчиствани, евентуално с години.

" Върнахме си контрола ", сподели английският министър председател Борис Джонсън пред кореспонденти, откакто разгласява фотография в Twitter, на която подвига двете си ръце с жест на успех, с палец нагоре. " Хората споделиха, че това е невероятно, само че ние поехме назад контрола. "

Англия публично напусна Европейски Съюз на 31 януари, само че от този момент е в временен интервал, съгласно който разпоредбите за търговия, пътувания и бизнес остават непроменени до края на тази година. Джонсън, лицето на акцията за Брекзит, съобщи, че защото 52% са дали своят вот за овакантяване на Европейски Съюз, той не желае да одобри разпоредбите на неговия обединен пазар или на митническия съюз след 1 януари.

Европейски Съюз не искаше да даде безпрепятствени привилегии на свободно движещата се, дерегулирана английска стопанска система отвън блока и по този начин евентуално да насърчи другите да изоставен - вследствие на това се стигна до мъчителни договаряния.

" Пътят беше дълъг и лъкатушен ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред кореспонденти, цитирайки песента на Пол Макартни. " Но имаме много добра договорка, която да покажем... Накрая можем да оставим Брекзит зад себе си и да гледаме към бъдещето. Сега Европа продължава напред. "

Джонсън дефинира съглашението в последната минута като " голяма " договорка за свободна търговия по сходство на тази, подписана сред Европейския съюз и Канада и прикани Англия да преодолее разделянето, породено от референдума за Брекзит през 2016 година

Сделката ще поддържа и мира в Северна Ирландия - приоритет за новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън , който предизвести Джонсън, че би трябвало да поддържа съглашението от Разпети петък от 1998 година

Членът на Европейски Съюз Ирландия съобщи, че договорката, която съгласно уеб страницата на Комисията ще бъде оповестена скоро, пази нейните ползи, както може и да се надява. Но огромна част от детайлите към момента би трябвало да бъдат създадени .

Търговският пакт няма да обгръща услуги , които съставляват 80% от английската стопанска система, в това число банкова промишленост , която нарежда Лондон като единствената финансова столица, съперничаща на Ню Йорк.

Достъпът до пазара на Европейски Съюз за основаните във Англия банки, застрахователи и мениджъри на активи ще е в най-хубавия случай неравномерен.

Джонсън съобщи, че договорката не съдържа толкоз, колкото би желал във връзка с регулаторната равностойност на финансовите услуги , само че въпреки всичко съдържа прочут " добър език ".

JPMorgan съобщи, че Европейски Съюз си е обезпечил договорка, която разрешава да резервира съвсем всичките си преимущества от търговията с Обединеното кралство, само че с опцията да употребява регулации за " сортиране " измежду секторите, в които Обединеното кралство има преимущества - като услугите.

" Единството и силата на Европа се отплатиха ", сподели френският президент Еманюел Макрон . " Споразумението с Обединеното кралство е от значително значение за отбрана на нашите жители, нашите риболовци, нашите производители. "

Агитиращият за Брекзит Найджъл Фараж съобщи, че договорката ще поддържа Англия прекомерно тясно обвързвана с Европейски Съюз, като добави, че се надява това да е началото на края на блока .

Дори със договорка търговията със артикули ще има повече правила, повече администрация и повече разноски. Ще има известни разстройства в пристанищата. Всичко, от регулирането на сигурността на храните и разпоредбите за експорт до узаконяването на артикули, ще се промени.

Служител на Държавния департамент на Съединени американски щати приветства съглашението и съобщи, че Вашингтон желае положителни връзки с Англия и Европейски Съюз . " Както казахме, ние почитаме суверенното решение на Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз и се радваме на продължение на мощните връзки както с Обединеното кралство, по този начин и с Европейски Съюз ", сподели служителят.

Когато Обединеното кралство шокира света, като гласоподава за овакантяване на Европейски Съюз, мнозина в Европа се надяваха да останат тясно обвързани . Фон дер Лайен, цитирайки Шекспир, сподели, че " раздялата е толкоз сладка тъга ".

Европейски Съюз губи главната си военна и разследваща мощност, 15% от Брутният вътрешен продукт , една от двете най-хубави финансови столици в света и първенец на свободните пазари, който бе значим коректив за упоритостите на Германия и Франция.

Без груповата мощност на Европейски Съюз, Обединеното кралство ще остане значително независимо - и доста по-зависимо от Съединени американски щати - при договаряния с Китай, Русия и Индия. Ще има повече автономност, само че ще бъде по-бедно, най-малко в кратковременен проект.

Банката на Англия съобщи, че даже с комерсиална договорка, брутният вътрешен артикул на Англия евентуално ще претърпи 1% удар от Брекзит през първото тримесечие на 2021 година А английските специалисти обявиха, че стопанската система ще бъде с 4% по-малка над 15 години , в сравнение с би била, в случай че Англия бе останала в блока.

Сделката, регулираща търговията след Брекзит, се нуждае от утвърждението както от Европейския парламент, по този начин и от 27-те държави-членки на Европейски Съюз. Посланици от страни от Европейски Съюз стартират обзор на договорката.

Британският парламент, разграничен поради Брекзит, ще разисква и гласоподава договорката на 30 декември, единствено ден преди приключването на преходния интервал.

Посланиците на Европейски Съюз се събраха на Коледа, с цел да стартират да правят оценка договорката за свободна търговия, подписана от блока с Англия, оповестява АП. Държавите от Европейски Съюз към този момент демонстрираха поддръжка за резултата и се очакваше, че те единомислещо ще поддържат съглашението, което е причина за неговото законово утвърждение.

Бързото одобрение на договорката е от значително значение, защото преходният интервал изтича на Нова година. И двете страни в този момент настояват, че съглашението от 2000 страници пази заветните им цели .
 Европейски Съюз и Англия подписаха историческо комерсиално съглашение Обновена
Европейски Съюз и Англия подписаха историческо комерсиално съглашение

Договорът включва невиждани клаузи за нулеви мита и квоти за всички стоки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР