Великобритания преживява икономически срив, какъвто не познава от 100 години.

...
Великобритания преживява икономически срив, какъвто не познава от 100 години.
Коментари Харесай

Крах на Острова: Най-големият икономически срив от 100 години насам СНИМКИ

Англия претърпява стопански срив, какъвто не познава от 100 години. В резултат от пандемията и от Брекзита стопанството на Острова се е свило с над 20%.

От април до юни брутният вътрешен артикул (БВП) на Обединеното кралство спадна с 20,4 % спрямо първото тримесечие, заяви Националната статистическа работа. И тъй като още предходното тримесечие английската стопанска система беше с негативен растеж, огласените нови данни значат, че страната към този момент публично се намира в криза.



Най-големият срив от 100 години насам

Особено тежък удар понесе стопанската система на Острова през април, когато в страната бяха наложени строги ограничавания по отношение на пандемията. Общо за второто тримесечие на годината английската стопанска система отбелязва печален връх: свила се е с 1/5.

В нито една друга индустриална страна не е регистриран подобен тежък срив. За съпоставяне: през същия интервал немската стопанска система е спаднала с 10,1 %, т.е. – справила се е два пъти по-добре от стопанството в Обединеното кралство.

Пандемията от ковид засегна Англия изключително тежко: по данни на университета „ Джонс Хопкинс “, дотук на Острова са регистрирани над 313 хиляди случая на инфектирани с ковид, а жертвите са 46 611.

След първичните си неуверени дейности, държавното управление на премиера Борис Джонсън наложи строги ограничавания, които сковаха цели браншове от стопанската система.



„ Англия заплаща висока цена, защото английското държавно управление в началото не реагира съответно на рецесията “, споделя за Дъждовни води Холгер Шмидинг, основен икономист на банка „ Баренберг ". Макар и късно, управляващите въпреки всичко започнаха ограничения против пандемията, а в следствие от това английската стопанска система има положителни шансове за възобновяване през третото тримесечие на тази година, добавя икономистът.

На противоположното мнение и Сюрън Тиру от Британската комерсиална палата. Според него, изгледите за бързо възобновяване на конюнктурата са дребни, защото настоящето нарастване на производството може още веднъж да затихне през идващите месеци.

Вече има признаци, че с отпадането на противоепидемичните ограничения английската стопанска система, която е шеста по мощ в света, още веднъж ще тръгне нагоре. Но като цяло годината ще завърши на минус:

Националната банка предвижда негативен стопански растеж от 9,5 % за 2020. През последните 100 години страната не познава подобен тежък срив. Обаче за следващата година Bank of England чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 9 %.

Кризата оставя дълбоки среди и на английския трудов пазар: от април до юни броят на безработните се е нараснал с 220 хиляди. От финансовата рецесия през 2009 година насам това е най-тежкият удар върху пазара на работната мощ.



Ако бяха останали в Европейски Съюз щеше да е по-добре

Според оценката на Шмидинг от банка „ Баренберг ", Брекзитът също е съдействал за икономическия срив. „ През последните повече от 3 години Брекзит тегли английската стопанска система надолу, което си проличава по спадналите размери на покупко-продажбите и вложенията “, твърди немският икономист.

Но спрямо пандемията, напускането на Европейски Съюз нанася по-малко вреди на стопанството в Обединеното кралство, споделя икономистът.

Информация: DW Bulgaria

Novini London
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР