Великобритания обвини Русия, че планира да саботира търговски кораби с

...
Великобритания обвини Русия, че планира да саботира търговски кораби с
Коментари Харесай

Русия планира да саботира търговските кораби със зърно с мини в Черно морe, според британското разузнаване

Великобритания упрекна Русия, че възнамерява да саботира търговски кораби с украинско зърно, посредством миниране на подстъпите към черноморските пристанища на страната.

На базата на разсекретни документи на английското разузнаване, Обединеното кралство твърди, че Русия не желае да нападна непосредствено с ракети комерсиалните кораби по новия филантропичен кулоар украинското зърно, а вместо това се пробва да ги унищожи скрито.

Така Русия цели да не поема отговорност за офанзивите против корабите, а в следствие ще се опита да упрекна Украйна за всеки изгубен транспортен съд, споделя английското външно министерство, представено от „ Гардиън “.

Данните са разсекретни и стават обществено притежание, с цел да се попречва осъществяването на проекта от страна на Русия.

Търговските кораби, пренасящи украинско зърно за експорт са под опасност от юли, когато Русия се отдръпна от така наречен зърнена договорка. Тя осигуряваше безвреден кулоар за украинското зърно до основни пазари в Близкия Изток и Африка.

Оттогава черноморските пристанища на Украйна са подложени на непрекъснати офанзиви от страна на съветските сили.

През август Киев сътвори. Маршрутът минава през териториалните води на Турция, България и Румъния и досега няколко кораба са прекосявали сполучливо различния маршрут, само че опасенията за сигурността остават.

Според специалисти, Русия има способността да слага морски мини покрай черноморски пристанища като Одеса и Черноморск, употребявайки своите три подводници от клас Kilo, всяка от които може да носи 24 мини.

Според изданието, от юли насам, съветските офанзиви са унищожили 300 000 тона зърно. Количество, което съгласно външното министерство на Англия е задоволително, „ с цел да изхрани над 1,3 милиона души за една година “.

Преди началото на войната Украйна представляваше 8-10% от международния експорт на пшеница и 10-12% от износа на царевица и ечемик.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР