Великобритания няма да подава искане за удължаване на преходния период

...
Великобритания няма да подава искане за удължаване на преходния период
Коментари Харесай

Великобритания няма да удължава преходния период, оттегля се на 31 декември

Англия няма да подава искане за удължение на преходния интервал за отдръпване от Европейския съюз. Следователно преходният интервал ще завърши на 31 декември 2020 година в сходство с наредбите на съглашението за отдръпване.

Премиерът Борис Джонсън се срещна на 15 юни с ръководителите на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския парламент Давид Сасоли, с цел да създадат равносметка за напредъка на договарянията и да съгласуват идващите дейности в договарянията за връзките сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Страните приветстваха градивните диалози за бъдещите връзки, които се състояха под управлението на основните договарящи Дейвид Фрост и Мишел Барние, и които разрешиха на двете страни да изяснят позициите си. Те означиха, че са приключени четири кръга договаряния и замяна на законодателни текстове, макар провокациите от пандемията от Коронавирус -19. Успоредно с това страните се съгласиха, че е нужен нов подтик. Те поддържаха проектите, контрактувани от основните договарящи за активизиране на договарянията през юли и за основаване на най-благоприятните условия за подписване и одобрение на договорка преди края на 2020 година Това би трябвало да включва, в случай че е допустимо, реализиране на ранно единодушие за правилата, които ще залегнат в основата на всяко съглашение.

Брюксел и Обединеното кралство подписаха и ратифицираха Споразумението за отдръпване на Обединеното кралство и Политическата декларация за бъдещите връзки през октомври 2019 година Общността води договаряния с Обединеното кралство от март 2020 година въз основа на мандат за договаряния, който Екологичен потенциал мощно поддържа през февруари 2020 година На 1 януари 2021 година Обединеното кралство ще излезе от митническия съюз и от единния пазар на Европейски Съюз.

Междувременно специалистите от Bank of England оповестиха, че поради ковид и Брекзит Англия е изправена пред най-голямата криза от 300 години насам. И по-точно: от "големия мраз " през 1709 година. Тогавашната зима е била толкоз тежка, че е унищожила редица аграрни култури и е предизвикала гибелта на голям брой хора. Историците допускат, че преди време Брутният вътрешен продукт е отбелязал спад от 13%.

По данни на Британската статистическа работа ONS, спадът на Брутният вътрешен продукт през април е 20,4 %, а това връща страната до равнището от 2002 година. За съпоставяне - междинният спад на Брутният вътрешен продукт в еврозоната е 17,1 %.

Какво ще покрива съглашението за бъдещите връзки

В контракта за бъдещите връзки могат да влязат клаузи за търговията със артикули и услуги, опазването на околната среда, проучванията, образованието и други. Ключов въпрос ще бъде изискванията и правилата на търговия сред Европейски Съюз и Англия ‒ да вземем за пример, ще има ли мита, какви ще бъдат стандартите за търгуваните артикули, по какъв начин ще се подсигуряват почтени условия на конкуренция и отбраната на главните права, по какъв начин ще се сътрудничи в региона на риболова и по какъв начин ще се позволяват възможни разногласия.

Гражданите и техните права

Правата на жителите са обезпечени в съглашението за отдръпване. Гражданите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, и английските жители в Европейски Съюз имат право да останат да живеят и работят там, където са в този момент. Тази тематика ще остане основна за Европейския парламент, да вземем за пример във връзка с свободата на напредване и даването на здравни грижи на жителите на Европейски Съюз във Англия. Депутатите в Екологичен потенциал наблюдават деликатно за използването на постигнатите договорености.

Равнопоставеност при конкуренцията, лов на риба

В съглашението се споделя, че единодушието на Европарламента за всяко бъдещо комерсиално съглашение с Обединеното кралство, ще бъде обещано в случай че английското държавно управление се съгласи на равнопоставени условия (общи правила и стандарти) в региона на опазването на околната среда, стандартите на труда и държавната помощ, както и след постигането на съглашение за риболовния бранш. Засега Обединеното кралство не е взело участие в договаряния по отношение на наредбите, гарантиращи равна конкуренция, се отбелязва в плана на резолюция.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР