Великобритания и нейните най-близки съюзници по сигурността искат да откажат

...
Великобритания и нейните най-близки съюзници по сигурността искат да откажат
Коментари Харесай

Великобритания иска да откаже Индия от руските оръжия

Великобритания и нейните най-близки съдружници по сигурността желаят да откажат Индия от съветските оръжия. Но Борис Джонсън мъчно ще разплете връзките на Ню Делхи с Москва, оповестява Политико.

Очаква се двудневното пътешестване на Джонсън в Индия, което стартира в четвъртък, откакто беше отлагано два пъти поради пандемията от ковид, да бъде отдадено главно на политиката, по-специално на защитата, енергийната сигурност и търговията. С водача на Обединеното кралство няма да пътува бизнес делегация, а в програмата му са планувани малко задължения с индийски компании.

В четвъртък Джонсън ще посети Ахмедабад в родния щат на индийския министър-председател Нарендра Моди - Гуджарат, където се чака да разгласи вложения в основни браншове във Англия и Индия, в това число ново партньорство в региона на науката, опазването на здравето и технологиите.

 

 Но нахлуването на Русия в Украйна добави ново измерение на пътуването, което преди този момент имаше за цел да укрепи връзките сред Англия и Индия след Брекзит.

Западът има редица претенции към Индия: да не усилва вноса на съветски изкопаеми горива и да не подписва нови оръжейни покупко-продажби с съветски производители; да не алармира за стратегическо доближаване с Москва и да не запълва празнината, оставена от западните компании, които напуснаха Русия след интернационалните наказания поради решението на Кремъл да нахлуе в Украйна.

Джонсън акцентира геополитиката в изказванията си, публикувани до медиите преди пътуването: Индия е " високо скъп стратегически сътрудник за Обединеното кралство в тези несигурни времена ", се споделя в изказването. " Тъй като сме изправени пред закани за нашия мир и разцвет от страна на автократични страни, жизненоважно е демокрациите и приятелите да се държат дружно. "

 

Ню Делхи се стреми да поддържа все по-труден баланс сред Западния блок, с който Моди желае да подтиква търговията, и Русия, която е негов исторически съдружник в региона на защитата и сигурността.

Индия също по този начин е извънредно подвластна от съветското отбранително съоръжение и се притеснява, че отдалечаването от Москва може да тласне съветския президент Владимир Путин към Китай, което ще окуражи Пекин в Индо-Тихоокеанския район и ще усили напрежението по китайско-индийската граница, споделя Харш В. Пант, вицепрезидент по проучванията и външната политика в мозъчния концерн Observer Research Foundation в Ню Делхи. В резултат на това Индия се въздържа при гласуването в Организация на обединените нации, осъждащо съветската експанзия против Украйна.

Малцина чакат, че Джонсън ще успее да убеди Моди да се съюзи трагично със Запада против Русия.

 

  " За Обединеното кралство ще бъде доста мъчно да показа пред Индия този мотив за понижаване на зависимостта си от Русия ", споделя Пант. " Индия се пробва да потвърди, че това не е кратковременен развой. "

Дори и Индия да направи някои дребни стъпки към Запада, Моди ще желае да поддържа отворен канал за връзка с Москва, добави Пант, с цел да не допусне Русия и Китай да оставят Индия " маргинализирана " в Азия.

Според предприемач, осведомен с британско-индийските договаряния, Джонсън поддържа ниски упования. " Не мисля, че Борис Джонсън ще отиде там, очаквайки Индия да промени метода си на гласоподаване в Организация на обединените нации ", споделят те.

 

Всичко е обвързвано с оръжията

Въпреки това през последното десетилетие Индия диверсифицира вноса си на оръжие, купувайки повече от страни като Съединени американски щати, Франция, Израел, Австралия и Япония.

Това разреши на азиатския колос да понижи зависимостта си от съветско отбранително съоръжение от към 80 % до малко над 50 %.

Миналата седмица индийски медии оповестиха, че страната е отменила проектите си да закупи 48 хеликоптера Ми-17 V5 от Русия, защото се стреми към локално военно съоръжение.

Но това, което страната купува, е също толкоз значимо, колкото и какъв брой харчи. Индия към момента купува стратегическо съоръжение от Русия. Неотдавна тя закупи пет извънредно значими ракети земя-въздух С400 в границите на договорка на стойност 5 милиарда $, поради която Съединени американски щати заплашиха Индия със наказания, откакто Делхи избра създадените в Русия ракети пред американските Patriot PAC 3.

Ядрените подводници на Индия също са основани на съветска технология, самолетоносачът ѝ е съветски самолетоносач, екипиран с съветско съоръжение, а множеството от бойните ѝ самолети, танкове и пушки са с съветски генезис.

От времето на Студената война насам Съветският съюз, а по-късно и Руската федерация, са считани от мнозина в Индия за по-големи поддръжници на нейните ползи в Организация на обединените нации, в сравнение с Запада. Ключово значение за това има
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР