Великобритания днес обяви тежък преговорен мандат за разговорите с Европейския

...
Великобритания днес обяви тежък преговорен мандат за разговорите с Европейския
Коментари Харесай

Лондон обяви целите си в преговорите след Брекзит и се насочи към сблъсък с ЕС

Великобритания през днешния ден разгласи тежък преговорен мандат за диалозите с Европейския съюз, като акцентира желанието си за бъдеща икономическа и политическа самостоятелност, което слага Лондон на път към конфликт с Брюксел, съобщи " Ройтерс ".

Британските управляващи обявиха, че ще се отдръпват от договарянията за бъдещите търговски връзки с Европейски Съюз след края на преходния интервал след Брекзит, в случай че не бъде маркиран напредък в границите на четири месеца.

След като на 31 януари Англия излезе от Европейски Съюз, в този момент тя разполага с време до края на годината, с цел да контракти комерсиална договорка и съглашения за всичко - от рибарството до превоза - поставяйки завършек на повече от 40 години тесни политически и стопански връзки.

" Ройтерс " обобщава някои от основните моменти в английския мандат.

" На 31 декември 2020 година Обединеното кралство изцяло ще възвърне икономическата и политическата си самостоятелност ", се споделя в документа. " Това е визия за връзки, учредени на другарство и съдействие сред суверенни равни, като и двете страни зачитат юридическата автономия на другата и правото ѝ да ръководи ресурсите си както сметне за уместно ".

Един от проблематичните моменти е апелът на Европейски Съюз за равни условия - контрактувани съществени правила за стандартите за околна среда, трудови регулации и държавна помощ. Брюксел желае Лондон да се ангажира с тези правила в закон, само че Лондон споделя, че сходни разпореждания не са част от други търговски съглашения на Европейски Съюз и не се вписват в задачата му да " си върне контрола " от Брюксел.

Англия също така споделя, че е самостоятелна крайбрежна страна и че няма да се откаже от риболовните си права. В същото време тя желае " правнообвързващи " отговорности за достъп до пазарите на Европейски Съюз за значимия си бранш за финансови услуги.

Срокове

Двете страни имат време до юни, с цел да договорят това, което преговорният екип на Лондон назовава " необятните контури на съглашение ", което да бъде приключено през септември. В противоположен случай Англия ще се насочи към по-хлабаво комерсиално съглашение в австралийски жанр.

И двете страни обявиха, че желаят договорката да бъде контрактувана преди края на преходния интервал - 31 декември 2020 година Но поради че никоя от тях не е съгласна даже с формата на диалозите, които ще стартират в понеделник, договарянията се обрисува да бъдат борба на воли, а английският и европейският екипи към този момент се упрекват взаимно, че са нарушили предходни сделки (повече четете тук и тук).

Финансови услуги

Англия споделя, че желае " правно обвързващи " отговорности за достъп до финансовия пазар на Европейски Съюз, съчетани с сделки за поддържане на доверието при смяна на разпоредбите.

Европейски Съюз до момента е приказвал единствено за " непринудено " съдействие в региона на финансовите регулации.

Търговската договорка с блока би трябвало да обезпечава " предвидима, транспарантна и удобна за бизнеса среда " за трансграничните финансови услуги, споделя Англия. " Споразумението би трябвало да включва правно обвързващи отговорности за пазарен достъп и почтена конкуренция ", продължава документът.

Държавна помощ

" Споразумението би трябвало да подсигурява, че държавните предприятия на Англия и Европейски Съюз ще работят по транспарантен метод и няма да дискриминират бизнеса на другата страна при покупка и продажба на комерсиалните пазари ", се споделя в документа, съгласно който тези разпореждания би трябвало да се ползват и за предприятията, в които страната има забележителен надзор посредством цялостна, мажоритарна или миноритарна благосъстоятелност.

Стандарти

" Споразумението би трябвало да включва реципрочни задължения да не се отслабва или намалява равнището на отбрана, разрешено от трудовите закони и стандарти, с цел да се насърчат търговията и вложенията ", се показва в документа.

Според него също така бъдещото съглашение би трябвало да признава правото на всяка от страните да дефинира свои лични цели в региона на труда и да приема или променя трудовото си законодателство.

Англия споделя, че не би трябвало да се желае от нея да следва стандартите на Европейски Съюз и че съглашението с блока не би трябвало да лимитира данъчния ѝ суверенитет по никакъв метод.

Рибарство

Англия желае настрана съглашение за рибарството наред с комерсиалната ѝ договорка с Европейски Съюз, с годишни договаряния за разпределение на общия улов.

Според държавното управление съглашението би трябвало да зачита английския статут на самостоятелна крайбрежна страна от края на тази година и да покрива достъпа до английски и европейски води, опциите за улов и бъдещото съдействие по ръководството на рибарството.

Англия няма повече да приема съществуващия механизъм за " относителна непоклатимост " за шерване на риболовните квоти. Вместо това държавното управление желае да употребява принцип, който е в основата на договорката за рибарството сред Европейски Съюз и Норвегия и съгласно Лондон по-добре отразява това къде живее рибата.

Спорове

В документа се споделя, че няма да има роля на Европейския съд в механизма за решение на разногласия в съглашението.

Услуги

Посочва се, че съглашението би трябвало да обезпечава " уравновесен и взаимен пазарен достъп " за услуги.

Повече за преговорния мандат на Европейски Съюз, разгласен по-рано тази седмица, четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (489)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР