Велико Търново. Всяка детска градина и детска ясла в старата

...
Велико Търново. Всяка детска градина и детска ясла в старата
Коментари Харесай

Здравословното хранене на децата е приоритет на всяка великотърновска детска градина и детска ясла

Велико Търново. Всяка детска градина и детска ясла в остарялата столица обезпечава здравословен хранителен режим за децата. Именно ранната възраст е времето, в което се построява здравословният модел на хранене. Затова в ежедневното меню в градините, яслите и Детска млечна кухня са включени разнородни артикули, плодове, зеленчуци и мляко, млечни и други артикули, богати на белтък. От Община Велико Търново твърдят и, че хранителният режим е съгласуван с физиологичните потребности в ранна детска възраст и включва задоволително количество течности.
Всеки ден дребните великотърновчета в детските градини употребяват сезонна прясна салата, четири пъти в седмицата ястията са месни, а един път седмично – рибни. Хлябът е по одобрен стандарт и е стандартизиран или пълнозърнест.
Храненето в детските градини и ясли е четирикратно – съществена закуска, обяд и две подкрепителни междинни закуски, първата от която е единствено с плодове – банан, ябълка, портокал, круша.
Рецептите на приготвената на място храна са съобразени с физиологичните правила за хранене и с енергийните потребности за детската възраст. Осигурен е изчистен енергиен банкет посредством ограничение на тежките въглехидрати - добавени захари и рафинирани брашна.
Ястията, приготвени в детските градини у яслите във Велико Търново и общината дават отговор на характерните условия към сигурността и качеството на храните, избрани за всяка група храна според характерните нормативни условия. Седмичното меню е авансово направено и одобрено от медицински експерти, завеждащи административен състав и шефовете на детските градини и ясли, а за Детска млечна кухня и от инженер-технолог.
В детските градини се употребява специфичен рецептурник за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст, а в яслите - алманах предписания и управление за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст. Те са одобрени от здравните управляващи. При приготвянето на храната се ползват здравословни кулинарни технологии (варене, задушаване, печене на умерена температура), които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на нездравословни за здравето субстанции. Приготвянето на храната е съобразено със Сборник предписания и управление за здравословно хранене на децата до 3-годишна възраст, одобрен от Министерство на здравеопазването. В менюто на децата участват както обичайни ястия, по този начин и нови, забавни предписания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР