Велико Търново. В държавния бюджет за 2022-а година е нужен

...
Велико Търново. В държавния бюджет за 2022-а година е нужен
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Бюджет 2022 трябва да подкрепи общините за старт на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост

Велико Търново. В държавния бюджет за 2022-а година е необходим запас за общините, с цел да могат те да започват плановете по Плана за възобновяване и резистентност. Това съобщи кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините (НСОРБ) Даниел Панов по време на спорен уебинар, проведен от вестник „ 24 часа “, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .

„ Местните бюджети не разрешават буферни средства за планиране и подготовка на процедурите за обществени търгове. По планове на НСОРБ подготвителният интервал за дейно осъществяване на вложенията ще трае не по-малко от една година. На процедура преди края на 2022 година достъпът до средства по възстановителния проект за общините не е реален “, уточни Панов. Той акцентира, че през последните 18 месеца НСОРБ интензивно работи с три държавни управления, с цел да стимулира нуждата от плануваните вложения в обществена инфраструктура посредством повече от 20 плана, заложени в стратегическия документ.

Кметът на Велико Търново изясни, че са подобренипараметрите на някои от плановете, само че за други – като вложенията във ВиК инфраструктура, общините не съумяха да надделеят с причини. Засега най-сериозно безпокойствие буди неналичието на интензивност в виновните министерства във връзка с подготовката на съответни критерии и механизми, по които ще бъдат осъществени плановете в Плана за възобновяване. Обществено напрежение ще породи и методът за финансиране на ограниченията за енергийна успеваемост в многофамилнитежилищни здания, изрази опасенията си Даниел Панов. Според дискутираните разновидности се планува 20% самоучастие на притежателите на жилища по програмата за стабилно енергийно възобновяване на сградния фонд. Реализираната до момента национална стратегия получава висока оценка от жителите и поради постигнатия финансов резултат, и поради безвъзмездното финансиране на вложенията. Общините виждат опция санирането да продължи с утвърдените към този момент от Българската банка за развиване заявки, за които не доближиха бюджетни средства. От съществено значение е да бъде дадена опция достъп до средствата за енергийна успеваемост да имат и притежателите на еднофамилни здания – монументи на културата от локално значение. Ремонтът и поддръжката на културните полезности са непостижимо скъпи и доста от притежателите на сходни здания ги изоставят, което е сериозен проблем за централните зони на редица градове с история, сподели още Даниел Панов.

Евродепутатът Андрей Новаков очерта не изключително удобната вероятност, пред която се изправя страната ни поради закъснялото внасяне на Плана за възобновяване в Европейска комисия и поради забавянето на оперативните стратегии за новия програмен интервал, които също не са подадени към момента. Така с изключение на 2021, за идната 2022 година също има риск страната ни да е без достъп до европейско финансиране, акцентира той.

Уебинарът на тематика „ План " Възстановяване " - къде сме ние ” бе проведено от вестник " 24 часа " в границите на план " ТРЕНД Европа " с поддръжката на Европейския парламент. В полемиката взеха присъединяване още евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенковаслужебният министър на стопанската система Даниела Везиева, ръководителят на Асоциацията на индустриалният капитал в България Васил Велев, икономистът от института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР