Велико Търново. Три знакови годишнини ще отбележи през 2022-а екипът

...
Велико Търново. Три знакови годишнини ще отбележи през 2022-а екипът
Коментари Харесай

Tри знакови годишнини ще отбележим през 2022-а Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново

Велико Търново. Три знакови годишнини ще означи през 2022-а екипът на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “ в остарялата столица. От там прецизират за Радио „ Фокус “ – Велико Търново, че през актуалните 12 месеца се навършват 125 гоеини от рождението на Кисимов, 70 години от основаването на професионален трагичен спектакъл в остарялата столица и 50 години от откриването на музикално-драматичния спектакъл. Поредица от празнични концерти, спектакли и изложения приготвя управлението на МДТ във връзка честванията, а кулминационната точка на тържествата ще бъде през юли, заяви шефът Васил Вълчев.
Първото премиерно заглавие за юбилейната 2022 година е спектакълът „ Не сме от тях “, основан по емблематичните Чудомирови разкази „ Без шанс “ и „ Не съм от тях “. Творческата концепция е на гост-режисьора Невена Митева, която е създател и на театралната версия на постановката. Премиерата на постановката с присъединяване на артистите от трагичния състав е на 17 февруари.
След това режисьорът Бойко Илиев стартира работа по възобновяване на постановката „ Хъшове “ по претекстове от повестта „ Немили-недраги ” на Иван Вазов. Спектакълът е отдаден на 125-годишнината на Кисимов, който е роден на 16 април 1897 година в остарялата столица, и ще бъде изигран още веднъж пред аудитория в навечерието на юбилея. „ Хъшове ” е обичаната пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е измежду емблематичните облици, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 година великият артист извършва за първи монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се трансформира в негова орис. За първи път играе Странджата в Народния спектакъл „ Иван Вазов ” през 1931 година, а по-късно още най-малко пет пъти се е превъплащавал в обичания облик на търновска сцена, напомни Васил Вълчев.
Спектакълът „ Амадеус “ по Питър Шафър и музика на Моцарт е другото ново заглавие в афиша на великотърновския спектакъл. Той ще бъде подложен от режисьора Бойко Илиев, който е създател и на театралната акомодация, а в него ще вземат участие актьори, солисти и оркестър на МДТ. Диригент на постановката ще е Георги Патриков. С „ Амадеус “ екипът на МДТ ще показа на Царевец в границите на Летния фестивал на българските оперни театри „ Сцена на вековете “. Театърът ще взе участие във фестивала и с класическата оперета «Графиня Марица» на Калман, чиято възстановка ще стартира през юни.
В чест на трите годишнини МДТ ще приготви и празничен концерт-спектакъл с режисьор Бойко Илиев и диригент Георги Патриков, който ще бъде показан на 14 юли. В празничната стратегия са включени поредност от изложения с костюми и атрибут, театрални афиши, архивни фотоси и документи. В околните месеци ще излезе от щемпел и следващата книга на артиста и летописец на театъра Иван Митев. Подготвя се и юбилеен алманах на МДТ „ Константин Кисимов “.
Васил Вълчев напомни, че на 14 юли 1952 година публично стартира да действа Професионалният Окръжен национален спектакъл във Велико Търново, който се обитава в постройката на читалище „ Надежда “. Негов първи шеф е актьорът Никола Шиваров, а в трупата са привлечени артисти от разнообразни обитаеми места в района, както и от Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Първото заглавие в афиша на новосъздадения спектакъл е пиесата „ Любов “ на Орлин Василев, чиято премиера е на 18 септември 1952 година.
През 1971 година е издигната новата постройка на театъра в центъра на Велико Търново, а първото изиграно зрелище в нея е „ Под игото “ по романа на Вазов. Това става на 20 април 1971 година. На 5 юни 1971 година е формалното разкриване на постройката, а това става с празнично шествие от читалище „ Надежда “ до центъра. Година по-късно театърът е разгласен за драматично-музикален, а щатът е уголемен с доста солисти, балетисти, огромен оркестър и хор. „ Службогонци “ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 година, а с него е открита новата музикална сцена в града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР