Велико Търново. Старопрестолният град. Царевец. Етър“ – футболната му гордост.

...
Велико Търново. Старопрестолният град. Царевец. Етър“ – футболната му гордост.
Коментари Харесай

Красимир Балъков – Цар Бала

Велико Търново. Старопрестолният град. Царевец. „ Етър “ – футболната му горделивост. Петима герои от най-великата спортна епопея, наречена „ Американското лято “. Всички, дали своя принос България да бъде четвърта в света. Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Илиян Киряков… и Болярина на болярите Красимир Балъков.

Днес един от най-великите български футболисти навършва 52 години. Нагърби се с може би най-тежката задача в кариерата си – първо да задържи родния „ Етър “ в елита, а след това да го подреди измежду най-хубавите у нас. Балъков е основният мениждър на „ виолетовите “, за които борбата ще е до последния мач. Но мислите ли, че Бала, който се е учил от най-хубавите в Германия, може да се уплаши? Напротив – от него постоянно са се плашили противниците.

На 52 години Балъков още чака своя треньорски шанс, какъвто имаше във футбола. Като състезател рано-рано отиде в „ Спортинг “ (Лисабон), а на стадион „ Жозе Алваладе “ името му е извеяно на стената на славата. По-късно мина в „ Щутгарт “, където почитателите го избраха за футболист №1 в историята на клуба. Какво като там са играли Юрген Клинсман, Томас Бертолд, Гуидо Бухвалд…
Бала беше мозъкът на „ магическия триъгълник “ с Фреди Бобич и Джоване Елбер, играли извънредно атрактивно през 90-те години. Неслучайно „ Байерн “ взе Елбер, само че „ Щутгарт “ сподели „ непродаваем “ за Балъков.

Знаеха германците каква е силата на българина. На международното в Щатите вечно ще остане мигът, когато в края Бала прави спринт в жанр Юсеин Болт, с цел да спре немска офанзива в четвъртфинала на мондиала. А специалистите на ФИФА предложиха двама българи в 11-те най-хубави на шампионата – голмайстор №1 Христо Стоичков и плеймейкър №1 Красимир Балъков. За България Бала изигра 92 мача и вкара 16 гола. Без да е минал през ЦСКА или „ Левски “, стана международна легенда, за която вечно ще се описват славни истории.
Известен със своя безукорен по немски професионализъм, Балъков чака своя треньорски момент. Досега все не попада на тим. След като чиракува в „ Щутгарт “, самичък пое кормилото в „ Грасхопърс “. После и в „ Санкт Гален “. Двата славни швейцарски тима обаче към този момент бяха в миманса. Реално не отговаряха на класата на Бала и времето го потвърди.

България е доста надалеч от Германия. Не единствено в спорта. Балъков се опита да претопи разликата с „ Черноморец “. Проектът на предприемача Митко Събев и нашата общност обаче не устояха. Или просто ние не желаеме да сме „ по немски “. За първи и единствен път в историята си обаче „ Черноморец “ ще се гордее, че под управлението на четвъртия в света е победил в един сезон и четирите софийски гранда.
Хърватският „ Хайдук “ хареса работата на Балъков и го притегли. Но в демократично време там доминира загребският „ Динамо “ с братята Мамич. А зовът за завръщане от Бундеслигата бе по-силен от всичко. „ Кайзерслаутерн “ предложения българина 7 кръга преди края на сезона, когато единствено знамение като кацане на НЛО върху Айфеловата кула можеше да избави „ лаутерите “ от изпадане. Бала се сблъска и с непредвидена по тези географски ширини неучтивост – проектите за бързо завръщане в Бундеслигата започнаха с… уволняване. И до ден сегашен „ Кайзерслаутерн “, бивш първенец на Германия, си седи във втория ешелон.

Дойде време Балъков още веднъж да се прибере вкъщи. Изкара един сезон в „ Литекс “. С млади момчета стигна в евротурнирите. Днес „ Етър “ е освен това от футболна задача за Болярина. Не е просто късмет да бъде треньор. „ Етър “ и Балъков са две емблеми, които би трябвало да накарат стадион „ Ивайло “ в Старопрестолния град още веднъж да са горди. А историята на света знае – когато един рицар пази личния дом, е по-силен и рисков от 100 наемници.

Бенефис за историята

В последния си мач Красимир Балъков вкара гол с „ Щутгарт “ в Шампионската лига. Отказа да взе участие в най-комерсиалния шампионат. Преди това прати България на Евро 2004, само че даже поради финалния шампионат не промени проектите си като спря кариерата си и излезе през парадния вход.

През май 2003 година Бала стана епицентър на шоу за историята. „ Мерцедес “ извади като за суперсалон целия си авто парк, с цел да изпрати българската легенда в пенсия. „ Къде е Бала, къде е Бала?! “, скандираха близо 50 000 по трибуните. И българинът се появи с децата си върху една от най-скъпите ретро коли на компанията за прощалната обиколка. В този ден футболът трябваше да каже „ довиждане “ на джентълмен, който „ мерцедесите “ не пуснаха да играе в „ Барселона “ и „ Байерн “. А най-малко един сезон в гранд от подобен сан е единственото, което липсва в кариерата на Красимир Балъков.

Един от най-хубавите, с които съм играл
Краси е един от най-хубавите футболисти, с които съм играл. Привилегия и благополучие да бъда паралелно с Балъков. Той в никакъв случай не споделяше „ не мога “. Бала е един от тези, които най-вече съм подлагал на критика и най-вече съм обичал. Когато заминахме за Америка, доста огромни играеха с №10. Но при нас имаше един по-голям на височина и килограми – Наско Сираков и му дадохме „ десетката “. А Бала облече №20, тъй като два
пъти заслужаваше фланелката с №10.
Христо Стоичков, най-големият
български футболист

На едно равнище със Стоичков е
За Краси е казано доста. И всяка дума е била на мястото си. Още когато го взех на 16 години, знаех, че ще стане международна звезда. При всяка опция вървях да го виждам при дребните. Няма да си поставям медали, че съм го разкрил. Бала самичък реализира всичко. За българския футбол Балъков е на едно равнище с Христо Стоичков. Той е първенец с „ Етър “, макар че игра единствено един полусезон. Лично го поканих да си вземе медала на награждаването.
Георги Василев, първенец с
„ Етър “ през 1991 година

Бала беше превъзходен
Много добре познавам българския футбол. Красимир Балъков беше един от превъзходните ви играчи. Когато играеха с Фреди Бобич и Джоване Елбер в „ Щутгарт “, за всяка отбрана беше невероятно да не допусне гол. Питам ви – къде е новият ви Балъков?
Ото Рехагел, европейски първенец
с Гърция от 2004 година

Приятел и легенда вечно
Бала е един от най-хубавите ми другари за цялостен живот. И един от най-хубавите футболисти, с които съм имал достойнството да играя. По-късно работихме дружно в „ Черноморец “. Балъков е експерт до мозъка на костите си. С каквото се е захванал, е успявал. Една футболна легенда.
Фреди Бобич, състезателен шеф
на „ Айнтрахт “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР