Велико Търново. От 2019 година стартира реализацията на най-мащабния в

...
Велико Търново. От 2019 година стартира реализацията на най-мащабния в
Коментари Харесай

Велико Търново: Общо 62 идейни проекта са подадени от архитекти от цял свят в международния конкурс за проектиране на експозиционен център на града

Велико Търново. От 2019 година започва реализацията на най-мащабния в България план – поетапното основаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . За задачата по самодейност на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново разгласи интернационален архитектурен конкурс за планиране на експозиционен център – първата постройка в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развиването, пространственото и устройственото обмисляне на цялата територия. В тази част участниците оферират разнообразни решения – огромна пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.
Общо 62 идейни плана за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от целия свят. Разработките бяха оценени от 9-членно жури, чийто ръководител бе проф. Георги Станишев. Членове на комисията бяха също архитектите проф. Андрю Йеомен (Великобритания), проф. Доминик Роялд (Франция), Хеле Джул (Дания), Андреа Д‘Антраси (Италия), Андрей Чернихов (Русия), Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова (България, Велико Търново).
На първо място авторитетното жури от архитекти от шест страни класира плана на арх. Клаудио Нарди от Италия. На второ място е планът на арх. Диего Терна (Италия), а на трето – създаването на „ Стивън Джордж Интернешънъл “ ООД – България.
Още пет плана получиха поощрителни награди – те са на архитектурни екипи от Полша – „ ОВО Грабчевски “, Испания – „ МРВ Интернешънъл “, Турция – „ Копс “ ООД, България – „ Мая Шопова и архитекти “, „ Имидж Бюро “ ЕООД.
С класирания преди всичко проектант следва сключването на контракт, както и осъществяване на нужните процедури, предшестващи направата на механически план за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. Допустимата височина на застрояване е 12 метра. С идейния план Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Инвестиционното желание е част от утвърдената капиталова стратегия по предпочитаната ос за градска среда. Допустим разход по него е и обезпечаването на наградния фонд за интернационалния конкурс.
„ Именно със строителството на първата постройка ще бъде сложено началото на цялото развиване на територията на Старото военно учебно заведение “, подчертаха проф. Георги Станишев и основният проектант на Велико Търново Николай Малаков.
Подадените 62 плана ще бъдат подредени в галерия. Великотърновци ще могат да се срещнат с концепциите за градоустройствено обмисляне на новия център, които ще бъдат подложени и на публично разискване. Архитектите оферират „ зелени пешеходни булеварди “, подземни улици и паркинги, за което да бъдат употребени и съществуващите траншеи, огромно централно ларго, нови публични здания – библиотека, музеи и други Наборът от тези хрумвания ще бъде употребен за правене на нов организационен и регулационен проект на територията от 190 декара, изясни арх. Малаков.
„ Всяка една от тези концепции е съобразена с построените към този момент инфраструктурни трасета, с кадастралната карта на територията и със съществуващия проект за развиване. Всяко едно от препоръчаните от архитектите решения съставлява опция за развиване на новия център на Велико Търново, какво по-хубаво от това “, акцентира проф. Георги Станишев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР