Великденският сладкиш шоколадов щолен е толкова лек, пухкав, шоколадов и

...
Великденският сладкиш шоколадов щолен е толкова лек, пухкав, шоколадов и
Коментари Харесай

Шоколадов щолен на плитка

Великденският сладкиш шоколадов щолен е толкоз лек, бухнал, шоколадов и апетитен – безусловно се топи в устата и безусловно подслажда пролетния сезон.

Необходими Продукти

● ванилия - 1 шушулка или едно пакетче ванилин
● брашно - 170 г ( вид 550) бяло
● пълномаслено мляко - 85 г стайна температура
● захар - 15 г
● яйчен жълтък - 1 бр.
● масло - 25 г, нарязано на части
● квас - 15 г прясна или суха 4 г
● сол - 3 г

заряд


● шоколадов кувертюр - 80 г горчив
● масло - 50 г
● какао на прахуляк - 20 г
● захар - 50 г гранулирана
● лешници - 20 г смлени

за намазване


● яйца - 1 бр.
● сладко от кайсии - за намазване
● пудра захар - 40 г
● лимонен сок - 10 г

Начин на подготвяне

Търпение и свободно време - по този начин се пече немска плитка с квас. Тази шоколадова плитка choko Hefezopf или Hefezopf Schoko Stollen, направена от тесто с квас, освен има възвишен усет, само че и притегля вниманието с помощта на външния си тип.

В Германия Шоколадовата плитка от тесто с квас е допълнение към многото други предписания за плитки - от разновидността с канела и кварк, до охлюви и ядкова плитка. Основата на плитката с шоколад е нормално тесто с квас. Аз ви предлагам един от най вкусните Schoko-Hefezopf. Hяма да съжалявате, в случай че пробвате рецептата!

Сладко тесто с квас:

Сложете всички съставки, като започнете от млякото, в кухненския робот и започнете да месите на ниска степен. След към 2-3 минути увеличете скоростта и продължете да месите тестото на междинна скорост за 10-15 минути.

След това проверете тестото, в случай че тестото към момента е лепкаво и се раздира, продължете да месите, до момента в който стане безпрепятствено и еластично.

След това извадете тестото от кухненския робот, оформете го на топка, увийте го с забрадка за тесто (фолио за ферментация) и оставете да шупва 60 минути на стайна температура.

Пълнеж:

Сложете кувертюра в купа с маслото и го разтопете на гореща водна баня.

След това прибавете какаото на прахуляк, захарта и лешниците към разтворения кувертюр и разбъркайте всичко, да няма бучки.

След това покрийте пълнежа със стреч фолио и охладете до последваща приложимост. След времето за втасване, извадете тестото върху леко набрашнена работна повърхнина и разточете отмерено, в случай че е допустимо на правоъгълник, до към 3 мм. Уверете се, че парчето тесто е към 1.5 пъти по-голямо от тавата за печене, която сте избрали.

След това извадете плънката от хладилника, разбъркайте я малко и я разпределете отмерено върху тестения правоъгълник. Оставете граница от 1-2 см свободна на всички места по края.

След това навийте парчето тесто плътно, прегънете нагоре и разрежете рулото на две по дължина с нож.

Наредете двете части тесто едно върху друго с разреза нагоре като връв и ги сплетете на плитка от тесто. След това намаслете добре форма и поставете сладкия щолен.

Покрийте формата с забрадка и оставете да втаса на стайна температура за 60-90 минути.

Междувременно загрейте фурната на 190 °C горна/долна.

Печене:

Сложете домашния щолен в средата на авансово затоплена на 190 градуса фурна и печете към 20 минути. След тези 20 минути намалете температурата на фурната на 170 °C горна/долна температура и печете сладкиша още 15-25 минути.

След изпичане извадете сладкиша и оставете да изстине върху решетка.

Глазиране:

Сладкото от кайсии се слага в тенджера и се загрява на котлона. След това намазваме леко с четка още горещата плитка, т.е. до искра, и поръсете с няколко пръски от разредената с лимон пудра захар. Лично аз обичам сладкиши с квас повече от всичко. Точно като шоколад. Така че не е чудно, че се харесва на всички. Изяден топъл, този шоколадов щолен на плитка е райско изживяв

Съвет

Може да приготвите тестото с квас предната вечер. За да извършите това, покрийте и сложете в хладилника след втасване, оставете да доближи стайна температура на идващия ден и по-късно продължете, както е разказано в рецептата.

Пълнежът е единствено леко подсладен. Ако употребявате шоколад с доста високо наличие на какао или като цяло го харесвате доста сладостен, би трябвало да употребявате повече пудра захар.

За изключително бърз вид за заряд е подобаващ и подготвен крем от ядкова нуга.

Забележка: Щолен плитката е толкоз вкусна, че се изяжда незабавно. Но можете елементарно да удвоите количеството, като поставите две плитки една до друга в малко по-голяма тава. След това дружно удвояват количеството, което се изпича добре за 35-40 минути.

Историята на плетеницата с квас:

Според християнските вярвания деликатно сплетените кичури символизират какъв брой тясно хората са свързани с Бог. Дори и да не сте от християнска религия и желаете да се откажете от символиката, би трябвало да дадете късмет на тази шоколадова квасена плитка с ядки. Великденският сладкиш е толкоз лек, бухнал, шоколадов и апетитен – безусловно се топи в устата и безусловно подслажда пролетния сезон.

Приятни кулинарни подвизи!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР