Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа, за сметка

...
Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа, за сметка
Коментари Харесай

Само козунакът, агнешкото и яйцата - струват средно 105 лв.

Великденската софра тази година ще бъде доста по-скъпа, за сметка на това - по-оскъдна. " Равносметка за главните продуктите, нужни за нея, демонстрира, че при всички се следи забележителен растеж ", разясняват пред Българска телеграфна агенция икономическият анализатор Петър Мишев и анализаторът Цветомила Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) към КНСБ.
По междинна цена на яйцата през март 2023 година съгласно GlobalProductPrices.com България е на 4-о място измежду 81 страни от целия свят. С 95% са поскъпнали те по отношение на март 2022 година в огромните търговски вериги. Този ценови потрес се дължи и на продажбите на едро, където е маркиран растеж от 65%.
Освен яйца за изработката на козунак прибавяме разноски за брашно, при което има годишен растеж от 12,8%, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48%, и захар, при която повишаването доближава 67% по отношение на 2022 година Като прибавим индустриални разноски, труд, електричество, бензин - цената на първокласен козунак, изработен от същински артикули, доближава над 20 лева./кг. Агнешкото месо в питателните магазини през март тази година коства над 25 лв/кг. За съпоставяне, преди година за Великден сме го купували за не повече от 20 лева./кг.
Всички тези сметки демонстрират, че единствено за козунакът, агнешкото и яйцата са ни нужни към 105 лева, като в сметката не влизат салати, питиета и сладкиши. 
" Така че все по-малко семейства ще могат да си разрешат тази софра заради ниските приходи и сложното справяне с растящите цени ", разясняват анализаторите.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР