Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните

...
Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните
Коментари Харесай

Кои са най-странните великденски обичаи по света

Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните страни и култури имат свои традиции за отбелязването му. В множеството от тях огромният празник се свързва с същински или шоколадови яйца, зайчета, агънца и пролетно време. В някои страни обаче имат различни способи да отбележат възкресението на Христос, написа " Евронюз ".

В Чехия и Словакия “бият ” дамите с бич

В понеделника на Великден мъжете и момчетата употребяват върби и панделки, с цел да изобразят бич, с който леко постановат дамите. Защо? Смята се, че обичаят е за положително здраве и хубост. Въпреки че можем да сме 99,9% сигурни, че този ритуал е фиктивен от мощния пол, дамите (за щастие) на драго сърце вземат участие в него. Той има връзка и с плодовитостта и плодородието, които са измежду огромните тематики на великденските тържества.

В Русия ядат агънца, направени от масло

В Русия великденската вечеря се сервира с масло, завършено като фигурки на агнета. Според традицията да видиш агне е щастлива прокоба. Едно е несъмнено - агнетата не могат да са превдварително решен вълк или Сатаната, тъй като са олицетворение на непорочност и непорочност и са свързани с Исус и Бог.

Дева Мария отива на джогинг в Италия

Древният град Сулмона в региона на Абруцо в Южна Италия всяка година е хазаин на шествието La Madonna Che Scappa (Мадоната, която бяга). Театрално зрелище възпроизвежда момента, когато Дева Мария за първи път вижда възкръсналия си наследник, откакто е била очевидец на гибелта му на кръста. Католиците носят скулптури на Христос, свети Петър и свети Йоан през града до черквата “Сан Фелипо Нери ”. Там те оповестяват положителната вест за възкресението.

Тютюневи дървета вместо шоколад в Папуа-Нова Гвинея

Твърди се, се затлъстяването през днешния ден е по-голям камшик и предизвиква по-често рак, в сравнение с тютюнопушенето. Но надали тъкмо затова племена надълбоко в джунглите на Папуа-Нова Гвинея украсяват дърветата с пръчки от тютюн и цигари вместо с шоколад. Те се раздават на хората по време на празненствата след великденската работа.

Във Франция забъркват омлет

В понеделника след Великден жителите на община О в Югозападна Франция се гордеят, че подготвят най-големия омлет в света. Правят го с към 4500 яйца, които се забъркват в великански тиган и след това омлетът се сервира на 1000 гладни локални поданици. Семействата чупят яйцата по домовете си, по-късно се събират дружно на градския площад, с цел да подготвят празничния обяд.

Великденски лов на зайци в Нова Зеландия

Докато останалият свят се радва на безобидни занимания като търсенето на шоколадови яйца, новозеландците от Отаго гледат на пролетното тържество като на идеалната опция да понижат броя на зайците, които им ядат зеленчуците. С оръжие в ръка 500 поданици на града се насочат на огромния великденски лов на зайци. Има и премия за оня, който успее да гръмне най-вече дългоухи - 3500 новозеландски $ ($2000).

Разпъване на кръст във Филипините

Най-дълбоко вярващите почитатели на Христос във Филипините и до през днешния ден по време на Страстната седмица сами се разпъват на кръста и се самобичуват. Римокатолическата черква не утвърждава тази процедура и прави опити да разубеди тези, които я следват, само че за момента безрезултатно.

В Швеция би трябвало да се пазите от вещиците

В понеделника след Великден дребните момиченца в Швеция се маскират като вещици. Увити в парцали и остарели облекла, с изрисувани лица, с метли и медно канче в ръце, те се запътват към другари и съседи, с цел да получат сладкиши. Традицията припомня на Хелоуин. Тя обаче е учредена на вярването, че вещиците се събират на магическата поляна Блекула тъкмо преди Великден, с цел да кроят заприказва със Сатаната.

Търкаляне на яйца в Шотландия

В Шотландия фамилии и другари декорират яйцата, отнасят ги на върха на най-близкия рид (а там такива не липсват) и ги пускат да се търкалят надолу. Победител е оня, чието яйце стигне най-далече, без да се счупи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР