Величавите и трагични моменти от Априлското въстание бяха пресъздадени в

...
Величавите и трагични моменти от Априлското въстание бяха пресъздадени в
Коментари Харесай

В „Стария Добрич“ оживя подвигът на априлци от 1876 година

Величавите и трагични моменти от Априлското въстание бяха пресъздадени в Архитектурно-етнографския комплекс „ Стария Добрич “ пред погледите на хиляди поданици и посетители на града.

Възгласи „ На оръжие, братя! “ и „ Да живее България “ огласиха етнографския комплекс, трансформирал се в самобитна сцена на поривът към свободата и саможертвата. Пресъздадени бяха прочувствени исторически обстоятелства – оповестяването на въстанието, освещаване на знамето и поверяването му на Райна Княгиня, походът на Хвърковата чета на Бенковски и последвалите трагични събития – клането в Батак, отбраната на Перущица, решението на Кочо Честименски, Спас Гинев и други въстаници да убият дамите и децата си и да се самоубият, с цел да не попаднат живи в ръцете на развилнелия се башибозук.

Над 100 възстановчици от клубове на Национално сдружение „ Традиция “ в и реконструктори от украинската организация „ Живая история “ взеха присъединяване в „ Българския Великден 1876 г “. В пресъздаването на величавите и трагични събития от Априлската епопея се включиха клубове от Добрич, Велики Преслав, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян, Априлци, Севлиево, Шумен, Ямбол, Търговище, Миноносец „ Дръзки “ от Варна.
Възстановката е подкрепена финансово от семейство Диана и Владимир Боневи от добруджанското село Белгун и община Добрич. Диана Бонева е потомка на Вълчо Георгиев, който е измежду главните донори за построяването на храм „ Света Троица “ в Добрич.
В словото си кметът Йордан Йорданов уточни, че тази самодейност ни припомня за делото на нашите предшественици, само че и ни кара да се замислим кои сме и какви сме ние. Той връчи плакети на спомоществователите.

А Диана Бонева се обърна към всички с думите: „ Нека, когато имаме сложни моменти, да съпоставяме тези компликации с живота на предците ни, с тяхната битка – единствено по този начин ще имаме дух “.

Председателят на районния клон на сдружение „ Традиция “ – Добрич доктор Добрев връчи сабя от името на 46-и пехотен Добрички полк на Владимир Бонев сабя с благопожелание „ Да я вади при потребност и да я прибира с чест “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР