Вели Шекир е мениджър в най-новото промишлено предприятие в Кърджали,

...
Вели Шекир е мениджър в най-новото промишлено предприятие в Кърджали,
Коментари Харесай

Най-новото промишлено предприятие в Кърджали се очаква да стартира тази есен



Вели Шекир е управител в най-новото промишлено дружество в Кърджали, което се чака да започва тази есен. Заводът залага на високите технологии и в него ще се създават токозахранващи системи - инвертори, токоизправители и UPS-и. Инвестицията възлиза на 36 милиона лв.. Първоначално ще бъдат наети 100 служащи, като се чака броят им да се усили на по-късен стадий. И защото се търсят висококвалифицирани експерти, подборът стартира още преди няколко месеца. До момента са подадени 250 автобиографии, сподели Вели Шекир:

„ По-голямата част от тези, които демонстрират интерес за работа в завода, са хора, които сега са заети в други предприятия. Има някакво оживено търсене на работа на в действителност профилиран, по този начин да се каже, интерес. Ако въпроса какво ще бъде възнаграждението предхожда всички други, то вторият въпрос е какви ще бъдат изискванията на работа. Явно хората са изтощени от продължителността на работния ден в други предприятия, сменния режим на работа, неприятните условия на труд, а може би и неприятното отношение “.

Вели Шекир признава, че в Кърджали няма море от фрагменти и подборът е сложен. Кандидатите би трябвало да имат знания по електроника и електротехника, а такива в региона не са доста. Документи са подали даже и адвокати:

От всички подадени дотук 250 документа, с техническо обучение са най-малко половината, бакалавър - 67-70 души. Наблюдава се доста огромен брой на подадените документи без техническо обучение, хора, търсещи работа в администрацията на завода. “

В момента в индустрията на Кърджали са ангажирани най-вече хора на междинна възраст, а младите ги няма, споделя Шакир:

„ Хората над 40 години са с трайна уседналост, децата им вървят на учебно заведение, нямат желание да мигрират, да работят в чужбина. Присъщо на младостта е авантюризмът “.

За Моника и Симеон решението да работят в чужбина не е взето на маса. Двамата от години живеят на гръцкия остров Родос. Тя е сервитьорка, а той шеф на клуб за водни спортове:

„ Нямаме тези благоприятни условия, които ги имаме тука. Родос ни дава повече финанси, осигуровките, здравните, метода на живот. Разходите ни са 400 за квартира и 600 да кажем за други разноски - храна, бензин, цигари. Другите пари, които получаваме, ги спестяваме. Зимата си вървим в България за по два-три месеца. И търсим отново някаква работа из Европа, в случай че не, си почиваме и лятото отново тука “.

Заедно с Моника в бара работят още две девойки от България, притежателите на заведенията в Родос са удовлетворени от българите и всяко лято ги канят още веднъж на работа, както прави Майк Сотирис:

„ Определено мога да кажа, че са доста положителни служащи. Печелят доверие и се отдават напълно на работата си. Това са хора, които знаят защо работят “.

Засега Моника и Симеон не считат да се върнат за непрекъснато в България, най-малко до момента в който приходите у нас не станат като европейските. Това желаят и жителите на Кърджали, огромна част, от които към този момент са намерили своето място в чужбина, само че някои към този момент желаят да се върнат, споделя Вели Шакир:

„ Имам позвънявания, две-три. Едното от Англия, от инженер по електроника, а другият беше от Германия. Казаха, че се интересуват от завода в Кърджали и желаят да се върнат тук “.

Има безработица в Кърджали, само че тя не е безнадеждна, счита Шакир.

„ Тя не е от такова естество, че да основава чувство за безизходност в търсещия работа. Има опция и тя е осезаема. Всяка една нова инвестиция основава ново чувство, че има опция за хората “.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР