Вековните букови гори на резерватите в национален парк Централен Балкан

...
Вековните букови гори на резерватите в национален парк Централен Балкан
Коментари Харесай

Вековни гори в Стара планина вече са част от обект на ЮНЕСКО

Вековните букови гори на резерватите в народен парк " Централен Балкан " стават част от сериен обект на международното завещание на ЮНЕСКО " Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа ", оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

С оповестяването на буковите гори в Национален парк " Централен Балкан " за част от обекта на международното завещание не се постановат спомагателни режими и ограничавания, защото те и в този момент са в територии с най-строг режим на запазване.

Правителството е одобрило взаимна декларация за оповестяването на обекта, който е ситуиран на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

С декларацията участващите страни се ангажират да основат интегрирана система за ръководство на серийния обект, която да подсигурява неговата отбрана.

Серийният обект е бил утвърден от Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 година Той включва 78 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни. България взе участие в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, ситуирани на територията на Национален парк " Централен Балкан " – " Боатин ", " Царичина ", " Козя стена ", " Стенето ", " Соколна ", " Пеещи скали ", " Стара река ", " Джендема " и " Северен Джендем ", които към този момент са в листата на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше единствено територии в Германия, Украйна и Словакия) съставлява извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден. Уникално за обекта е и огромният брой участващи страни – казус в историята на Конвенцията за запазване на международно завещание. Включването на България в него е следващо самопризнание за уникалността на българската природа и традициите в нейното запазване.

Решението за присъединяване на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтригуваните институции на районно и локално равнище – съответните регионални шефове и общини, в чийто териториален обсег попадат резерватите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР