Вече сме в нова вълна на COVID-19, потвърди в ефира

...
Вече сме в нова вълна на COVID-19, потвърди в ефира
Коментари Харесай

Експертите плашат: Готви ли Ковид нов удар

" Вече сме в нова вълна на COVID-19 ", удостовери в ефира на NOVA NEWS основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Причина за растежа на новите случаи съгласно него е началото на туристическия сезон и многото българи, летуващи в Гърция. Южната ни съседка записва доста нарастване на новите инфектирани и натоварване на лечебните заведения.

„ Ние се движим 3-4 седмици по-късно, което се случва в Западна Европа. В идващите две до три седмици евентуално ще се сблъскаме с тази нараснала вълна. Не че е толкоз ужасно и трагично, само че като факт е по този начин, ” сподели той.

„ Ще има повече случаи, само че при множеството от засегнатите няма да има потребност от болница. Все още вариантът е Омикрон, въпреки че той е към този момент с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета ", добави доц. Кунчев. 

Процентът на позитивните проби стартира да се повишава, регистрират здравните управляващи. „ Половината области в България към този момент втора седмица са с растеж на случаите. Започва несъмнено нова вълна. Колко ще е тежка тя - не можем да кажем, само че хубавото е, че в случай че тя не натовари толкоз здравната система, няма да има чак такова значение ”, сподели доцент Ангел Кунчев.

Според специалисти скритата заболеваемост през летните месеци ще нараства. Причината - все по-малко хора се тестват. Потвърждават го и в лабораториите. „ През последния месец-месец и половина броят на направените бързи антигенни проби и ПСР проби доста понижа. В момента дневно се вършат сред 20 и 30 теста ”, споделя доктор Десислава Йолчева, която е микробиолог. Повечето от тестванията били поради предпочитание за пътешестване, а дневно имало по един-двама позитивни.

За момента вирусът се развива съгласно упованията, счита доцент Кунчев  - предава се по-лесно, само че не води до толкоз тежко протичане. „ Това, от което се опасявам, е тотално нов вариант наесен, който да заобиколи изцяло имунитета и да не можем да разчитаме нито на ваксина, нито на преболедуване и да стартираме изначало ”, показа терзанията си доцент Кунчев.

По думите на проф. Радостина Александрова, която е вирусолог към Българска академия на науките, на всеки 6 месеца се появява нова вариация на ковид, която би могла да провокира ново огнище или нова вълна. „ В момента обаче четирите разновидността, които са разновидности на безпокойствие в Европа, принадлежат на Омикрон ”, успокои тя. Два от тях - В.А.4 и В.А.5, се чака скоро да бъдат преобладаващи в Европа и у нас, откакто към този момент провокираха вълна в Южна Африка.

Проф. Александрова изясни, че двата разновидността по-умело избягвали имунния отговор. „ Броят на хоспитализациите е бил същият като при предходната вълна, провокирана от Омикрон, само че броят на смъртните случаи е бил по-нисък ”, изясни вирусологът.

Ако преминем прага от хиляда инфектирани дневно, е допустимо част от ограниченията да се върнат, съобщи основният държавен здравен контрольор. „ Аз няма да имам никакви терзания, в случай че виждам, че това е належащо, да го препоръчам на министъра, на държавното управление. На места, където има скупчване - градски превоз, медицински центрове, там е разумно да се възвърне носенето на маски ”, безапелационен е доцент Кунчев. Засега обаче потребност от такива ограничения нямало.

На този декор от през днешния ден всеки българин над 18 години може да си сложи четвърта доза от имунизациите против ковид или така наречен втори бустер. В Бургас към 9 часа сутринта в нито един от шестте пункта нямаше искащи за васкина.

По отношение на маймунската шарка доцент Кунчев каза, че се чака удостоверение на трети случай у нас. „ Официално ще се удостовери през днешния ден, когато излязат формалните резултати от проучванията в Центъра за заразни и паразитни заболявания, само че спецификата на PCR реакцията е такава, че още в процеса на обработка излиза наяве накъде отиват нещата. Така че съгласно мен с над 90% убеденост може да кажем, че имаме открит трети случай ", изясни медикът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР