Вече разгледахме анализа на експертите на Възраждане за оптимизация на

...
Вече разгледахме анализа на експертите на Възраждане за оптимизация на
Коментари Харесай

Възраждане: Образованието на децата е по-важно от парите

Вече разгледахме разбора на специалистите на Възраждане за оптимизация на държавния бюджет със 7 милиарда лв., само че къде ще бъдат преразпределени тези средства е различен значим въпрос. Един от главните цели на Възраждане е образованието. Демографската рецесия и делегираните бюджети доведоха до затварянето на над 1000 учебни заведения в България през последните 20 години. Експертите на Възраждане създадоха стратегия за основаване на положителни условия за връщане на българите от чужбина и финансиране на всички двойки с репродуктивни проблеми в България. Резултатът от тези ограничения ще бъде и увеличение на децата в България, а след затварянето на толкоз доста учебни заведения може да се окаже, че те няма къде да учат. Затова, по време на оптимизацията на държавния бюджет, беше отделено особено внимание на финансирането на просветителната система в България. Основната цел на финансовия екип на Възраждане беше да обезпечи в бюджета цялото належащо финансиране на просветителната система, тъй че да не се вършат никакви взаимни отстъпки, свързани с учението на нашите деца.

Анализът на експертния екип на Възраждане демонстрира, че би трябвало да се провиснал 2 милиарда лв. в допълнение, с цел да се обезпечи цялостно финансово успокоение на просветителната система, като главните цели на тези средства са:
Премахване на делегираните бюджети на учебните заведения. Учениците не би трябвало да носят финансиране на учебните заведения, тъй като се стига до рискови изкривявания в просветителния развой. Всяко учебно заведение би трябвало да получи средствата, които са му нужни, с цел да действа обикновено и това не би трябвало да бъде функционалност от броя на учениците. Училищата с дребен брой възпитаници ще бъдат финансирани както всяко друго учебно заведение, а там, където е належащо и допустимо, ще се отворят част от затворените учебни заведения. Този метод ще коства спомагателни 1 милиарда лв. на година.
Ускорено възстановяване на материалната база на учебните заведения. Възраждане планува 500 млн. лв. на година да се преразпределят към вложение в материалната база на учебните заведения. В България има съвсем 2000 учебни заведения и за интервал от 4 години всяко от тях ще получи 1 млн. лв. за рационализация на материалната база.
Достойни заплати за българските учители. В България има малко над 80 000 учители, за които специалистите на Възраждане плануват нарастване на възнаграждението приблизително с 500 лева на преподавател. Това ще коства на бюджета 500 млн. лв..

Заключението на екипа от специалисти на Възраждане е, че средства в бюджета несъмнено има, само че не се употребяват по верен метод. Оптимизацията на бюджета може да докара до преразпределение на най-малко 7 милиарда лв. на година. Тези средства идват от преразпределението на средства по 3 съществени посоки:
раздути разноски за заплати на държавни чиновници (3 милиарда лв. на година)
корупционни практики (между 3 и 6 милиарда лв. на година)
други относително дребни разноски по неефиктивни планове в държавния бранш (1 милиарда лв. на година)
В образованието има редица проблеми, които не могат да се решат с пари, само че обезпечаването на нужното финансиране е наложително, с цел да се стартира от една постоянна и добра основа за възобновление на българското учебно заведение.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината
България има потребност от Възраждане
Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР