Вече почти седмица слушаме оглушителното мълчание на институциите по повод

...
Вече почти седмица слушаме оглушителното мълчание на институциите по повод
Коментари Харесай

Ангел Георгиев: Трябва решително да заклеймим антибългаризма, антисемитизма и фашизма

„ Вече съвсем седмица слушаме оглушителното безмълвие на институциите във връзка на включването на български жители в листата, който няма да е пресилено да нарека „ лист за физическо очистване “, тъй като хора от него биват убивани. Министерството на външните работи мълчи, ДАНС и ГДБОП също мълчат. Това безмълвие е мотивът ние от „ Възраждане “ през днешния ден да желаяме да бъде привикан в Народното събрание министъра на външните работи и вицепремиер Мария Габриел, с цел да изясни какви дейности е подхванало министерството, в случай че, несъмнено, е подхванало такива, с цел да отбрани тези наши сънародници. С включването в този лист на имената на нашите сънародници действително специфична работа на друга страна прибавя в лист за очистване български жители, а нашето министерство позорно мълчи. “

Това се показва в декларация на парламентарната група на „ Възраждане “, прочетена от парламентарната естрада от депутата Ангел Георгиев . В нея написа още:

„ Очевидно е, че Украйна от ден на ден придобива образ на терористична страна, на чийто дипломат властимащите в България отровено разрешават постоянно да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Откога е приоритет на България да поддържа положителни връзки с терористични страни? Добре е и на това да получим отговор от този, който действително дава отговор за външната ни политика.

Не страната, а ние от „ Възраждане “, представителите на 358 000 българи в Народното събрание, ще сезираме Прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, тъй като е извънредно значимо незабавно да разберем сътрудници на Служба за безопасост на Украйна (СБУ) в страната ни възнамеряват ли убийството на някои от включените в листата „ Миротворец “. Не на последно място ще изпратим писмо и до Румен Радев с искане НСО да предложи да охранява тези наши сънародници, включени в листата.

Ще ви предложим да гласуваме декларация със следния текст и се надявам, че ви е останала най-малко малко чест, с цел да осъдите деянията на антибългаризъм дружно, несъмнено, с тези на антисемитизъм.

Народното събрание на Република България,

Като зачита правилата на Устава на Организацията на обединените народи и документите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, както и демократичните правила, залегнали в актовете на Съвета на Европа;

Като изхожда от Договора за Европейския съюз и Договора за действието на Европейския съюз и заложените в тях полезности, изключително „ полезностите на ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида “ и „ плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността “;

Като се уповава на Конституцията на Република България и заложените в нея всемирен полезности: независимост, мир, хуманизъм, тъждество, правдивост и толерантност, както и член 6 от Конституцията:

Чл. 6.

(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права.

(2) Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение.;

Като се базира на Хартата на главните права и Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида

Декларира:

  1. Категорично осъжда деянията и апелите за принуждение против българи, както и поругаването на национални знаци и обичайна вяра на Република България.
  2. Прекланя се пред делото на българския народ, който избави своите евреи от Холокоста, което е мотив за национална горделивост.
  3. Решително жигосва всички прояви и опити за налагане на актуален тип фашизъм във всичките му разновидности и проявления.
  4. Отрича като неприемливи говора на омразата и насаждането на разделяне и непоносимост в обществото и смята, че те имат деструктивен резултат върху актуалното българско общество, като в същото време са спънка за неговото демократично, хуманно, обществено, икономическо и научно развиване.
  5. Твърдо поддържа плурализма на мненията и свободата на словото.
  6. Настоява българските институции да подхващат всички нужни дейности за отбрана и поддръжка на българските жители, попаднали в заплашителния лист на украинския уебсайт „ Миротворец “. Изисква съответно от Министерство на външните работи да употребява всички дипломатически средства и механизми, с цел да сложи въпроса пред интернационалната общност и задграничните сътрудници на българската страна и да съобщи безапелационна позиция в отбрана на българския народен интерес.

Силно се надявам тази декларация да бъде призната допустимо най-скоро, а не посредством процедурни механизми и хватки да отлежава, по този начин както се случи с декларацията, която ние внесохме още на 21 юни 2023 година и към този момент един месец не е влезнала нито в комисия, нито в Народното събрание. Декларацията беше по отношение на резолюцията на немския Бундестаг и надлежно признаването от страна на ръководещите в Германия на македонската еднаквост и език. Силно се надявам, че тази декларация няма да последва ориста на предходната, която сме внесли, и по-скоро ще бъде придвижена и гласувана в Народното събрание, тъй като ние би трябвало уверено да заклеймим антибългаризма, антисемитизма и фашизма, в случай че желаеме да назоваваме нашето общество свободно и демократично. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР