Вече официално лидерът на Бойко Борисов обяви неофициалното - че

...
Вече официално лидерът на Бойко Борисов обяви неофициалното - че
Коментари Харесай

ДПС не иска нови избори, ИТН споделена отговорност, БСП готова за разговори. Кой как реагира на предложението на ГЕРБ

Вече публично водачът на Бойко Борисов разгласи неофициалното - че претендент за министър-председател с първия мандат ще е еврокомисарят ни Мария Габриел. Как реагираха партиите в Народното събрание, от които водачът на ГЕРБ изиска поддръжка за едно държавно управление на " споделената отговорност " - т.е. такова, в което всеки, който ще поддържа, ще може да предложи министри? 

ПП-ДБ стои на позицията си за неподкрепа

Единствената групировка, декларирала безапелационен отвод, бе " Продължаваме промяната-Демократична България ". Вчера, когато Борисов разгласи на брифинг желанието на партията му да опита да осъществя мандата си, оттова отхвърлиха коментар. Тази заран в ефира на Българска национална телевизия обаче депутатът от квотата на Политическа партия Настимир Ананиев даде да се разбере, че позицията на групировката остава непроменена, а точно: обединяването няма да поддържа държавно управление на ГЕРБ или такова, в което ГЕРБ взе участие.

Тази позиция бе затвърдена малко по-късно в коридорите на Народното събрание и от Даниел Лорер (ПП).

" Ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и надлежно да предлагаме персони ", отвърна той, като бе запитан съответно за съпредседателя на партията Асен Василев, препоръчан в проектокабинета на втория мандат за министър на финансите.

" Г-н Василев беше препоръчан - в случай че се стигне до втори мандат, евентуално би бил препоръчан, от господин Денков като финансов специалист, не като политически водач ", уточни още Лорер.

И Ананиев, и Лорер дадоха поръчка, че обединяването по този начин желае да осъществя втория мандат, като все по този начин търси поддръжката на партията на Бойко Борисов, само че без тя да взе участие в реденето на министерски и зам.-министерски постове.

Движение за права и свободи готово, " Възраждане " вещае нови избори

Без никаква изненада, Движението за права и свободи (ДПС) е готово за властта. Че си харесва първия мандат и няма да поддържа втория разбрахме още предходната седмица, когато от групировката на Борисов започнаха диалози с останалите парламентарни групи, отвън тази на ПП-ДБ, с която преди този момент стигнаха до написването на надали не обща управническа стратегия.

Днес водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ потегли да изброява всички рецесии през миналите три години, започвайки с Коронавирус, минавайки през войната в Украйна и икономическата рецесия, с цел да заключи:

" Шапка на тези всички рецесии е политическата, която ги задълбочава. А хората чакат решаването на проблемите им. Две години и половина приказваме за ненужните предварителни избори, създава се едно и също - не овластяват никого ".

От което следва, че Движението счита изборите за ненужни, както и че държавно управление би трябвало да се сформира оптимално бързо.

От " Възраждане " оповестиха общоприетото - че не поддържат никого другиго с изключение на себе си. За водача на проруската партия нямало по какъв начин да се поддържа еврозона, както и Украйна във войната, която Путин води. Той предвижда, че държавно управление няма да има и отиваме на избори.

" ИТН " се надява за " споделена отговорност "

От " ИТН " пък, която се появи на политчиеската сцена със поръчката да детронира ГЕРБ, демонстрираха подготвеност в този момент да работят с нея. Неформалният представител на партията депутатът Станислав Балабанов, съобщи следното:

" Да се надяваме, че ще се сформира кабинет на споделените отговорности ".

Все отново Балабанов уточни, че трябвало да се мине първо през " задълбочени диалози за стратегии и цели ".

Ако първият мандат не е сполучлив и вторият няма да е. ИТН е подготвена за третия мандат - даде поръчка още депутатът на Станислав Трифонов.

БСП ще отиде на диалози

Най-любопитна поради по този начин създалите се условия е позицията на Българска социалистическа партия. Левицата може да се окаже ключът към сформиране на болшинство към ГЕРБ. Лидерката на партията Корнелия Нинова бе сбита през днешния ден. Но остави отворена малка врата за диалози с Борисов.

" Ще изчакаме още малко, дано двете първа и втора партии да се схванат и тогава ще си кажем мнението. Първият апел на ГЕРБ е насочен към ПП-ДБ за поддръжка и едвам откакто за следващ път ще си обясняват връзките, тогава биха се обърнали към другите партии. Това са думите на Борисов. Ние ще изчакаме още малко, дано двете - първа и втора партия, се схванат или да не се схванат и тогава ще си кажем мнението ", съобщи в коридорите Нинова. -  " Това не ни наскърбява. Ще отидем на диалози, изходът от диалозите по-късно ще го забележим ", добави.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР