Вече няколко години поред съм поела лично приготвянето на традиционните

...
Вече няколко години поред съм поела лично приготвянето на традиционните
Коментари Харесай

Содена питка с газирана вода

Вече няколко години подред съм поела персонално приготвянето на обичайните за Бъдни вечер ястия. Наистина, постните гозби изискват по-големи кулинарни умения и знания, само че не е невероятно да се оправиш, стига да имаш предпочитание.

Едно от най-големите провокации е да се подготви вкусна содена питка. Лично аз съм пробвала няколко разнообразни предписания, само че резултатът не всеки път е добър, което щем-нещем скапва хубавото въодушевление на масата. Миналата година открих една извънредно лесна рецепта, която се оказа доста сполучлива. Затова ще я споделя с вас. Гарантирам, че в случай че спазите всички стъпки, ще останете удовлетворени.

500-550 г брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонен сок
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Предварително пресейте в купа брашното. Направете кладенче в средата и сложете в него захарта и солта. Разтворете содата в лимоновия сок и го изсипете в кладенчето. Започнете да прибавяте последователно газираната вода и месете тестото, до момента в който стане меко и изцяло хомогенно.

След това го извадете с намазнени ръце и започнете да месите на авансово набрашнена повърхнина. Месете в продължение на към 10 минути, по-късно оформете на топка.Сложете авансово квалифицираната и увита във фолио паричка и поставете питката в покрита с хартия за печене тава.

Намажете с олио. Печете в авансово загрята до 170-180 градуса фурна.

След като се зачерви, проверете с дървена съчка дали е добре опечена. Извадете питката от фурната и покрийте с забрадка, преди да поднесете на масата.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР