Вече минаха повече от 10 години от кризата с ипотечните

...
Вече минаха повече от 10 години от кризата с ипотечните
Коментари Харесай

Пет големи рискa, от които световна икономика не се нуждае в момента

Вече минаха повече от 10 години от рецесията с ипотечните заеми в Съединени американски щати, която принуди банките по целия свят да спрат да отпускат заеми между тях и увеличи страховете от незнайното качество на балансите. Докато централните банки и политиците предприемаха дейности, с цел да смажат колелата на финансите, възобновяване се оказа по-скъпо в сравнение с си представяха.

Перспективата за друга световна криза е действителна - с явно икономическо закъснение в Съединени американски щати и закъснение при най-големите стопански системи в Европа и Азия.

CNBC прегледа някои от обстановките по света, които скоро биха могли да основат още по-голям политически и финансов стрес.

Забавяне в стопанската система на Съединени американски щати

Казват, че „ когато Америка киха, светът настива “. Последиците от данъчните облекчения на администрацията на Тръмп за 1,5 трилиона щатски $ започнаха да избледняват, а американската стопанска система доближи до нови низини.

От април до юни тази година вложенията в бизнеса спаднаха с 1% в съпоставяне със същото тримесечие през 2018 година Освен това доверието на потребителите спадна най-вече за девет месеца през септември. Очакванията измежду потребителите за краткосрочните вероятности също спаднаха внезапно през същия месец.

След това пристигна и формалната статистика, която накара всички да се уверят. Данни за американската индустрия демонстрираха, че производството е спаднало до най-ниското си равнище от 128 месеца. Това число наподобява докара и до загуба от 800 пункта на Dow Jones Industrial Average за два дни. Корпоративните облаги също спадат. S&P 500 регистрира намаляване и през първото, и през второто тримесечие на 2019 година

Сега Федералният запас на Съединени американски щати чака растежът на страната през 2019-а да доближи 2,2% - доста под задачата на администрацията на Тръмп от 3%. Противно на аргумента пък са регистрираните постоянни продажби на дребно в Съединените щати, които не престават да надвишават прогнозите, както и исторически високите равнища на претовареност и наличен приход.

Китайската купчина задължения избухва

Китай подхранва стопанската система си, като натрупва задължения и цифрите станаха необикновено огромни. Базираният във Вашингтон Институт за интернационалните финанси (IIF) е пресметнал, че през първото тримесечие на 2019 година общият размер на корпоративния, домакинския и държавния дълг в Китай е блъснал 303% от Брутният вътрешен продукт.

В отчета се показва, че опитът на Пекин да овладее нефинансовия корпоративен дълг се проваля поради заемите в други браншове, които доведоха до обща сума на китайския дълг от над 40 трилиона $. Китай непрестанно споделя, че заемите са управляеми, само че лостовете на политиката са възпрепятствани от опасности, водещи до забавянето на икономическия напредък, който към този момент е в ход.

Рейтинговата организация Moody’s удостовери рейтинга на дълг в Китай на равнище „ А1 “ през юли тази година, само че предизвести: „ Епизодите на финансов стрес за някои локални банки или държавни предприятия евентуално ще продължат да тестват потенциала на централните и районните държавни управления. "

През последното десетилетие Китай регистрира към една трета от общия световен напредък всяка година. Всяко разлюляване на стопанската система незабавно би задействало тревожни сигнали в други елементи на света и вложителите биха се втурнали да пазят активите си.

Анди Ротман, капиталов пълководец в Matthews Asia, съобщи, че китайският дълг е "сериозен проблем “ и уточни, че въпреки главният проблем на Китай да е корпоративният дълг, който непрестанно нараства след международната финансова рецесия през 2008 година, множеството от заемите са били взети от държавни предприятия.

Хонконг стачкува

Вълненията в Хонконг не престават повече от четири месеца. Те започнаха с опълчване на проектозакон, който би трябвало да облекчи изгонването на хора от Хонконг към континентален Китай. Демонстрантите се притесняваха, че той ще даде опция за юридически произвол като улесни задържането и предаването на дисиденти на Китай - т.е. на страна, в която правораздаването не е напълно без значение. Сега вълненията измежду хората са даже по-големи – от желанието за имуществена промяна до страхът от Пекин.

Насилието и всеобщите митинги ужасиха света, само че има дребен късмет държавната ръководителка на Хонконг Кари Лам да потуши гнева.

Хонконг е главен център за финансова активност и търговия. Банката за интернационалните разплащания е пресметнала, че градът е достигнал 437 милиарда $ валутни преводи през 2016 година Освен това е и голям източник на експорт - снабдяване на артикули по целия свят от своето пристанище.

Финансовият център също по този начин работи като вход към и отвън китайската стопанска система, като банките, основани там, насочват капитали от интернационалните вложители. Продължаващите цивилен безредици биха могли да обиден стопанските системи по целия свят - търговията е нарушена, а вложенията се изплъзват.

Зараза от Аржентина

Аржентинската борса регистрира намаляване с над 30% в дните след изборната загуба на настоящия демократичен президент Маурисио Макри. Статистиката сочи, че това е най-големият спад на показателя на фондовите тържища в целия свят от 1950 година Песото загуби 15% от цената си по отношение на щатския $. Това ще оскъпи заемите в долари.

Аржентина има дълг на стойност 80 милиарда $ през 2019 година и 2020 година, което покачва вероятността страната да изплаща отговорностите на вложителите - трети път за по-малко от 20 години.

Страната би трябвало да наложи и валутен надзор до края на 2019 година, с цел да попречи на загубите и желае Международният валутен фонд да облекчи заплащанията по дълга.

Политическа неустойчивост в Египет

Миналият месец разнообразни международни медии оповестиха за демонстрации против египетското държавно управление в няколко града, измежду които Александрия и столицата Кайро.

Демонстрациите в Египет са противозаконни без утвърждение на държавното управление от 2013 година, когато президентът Абдел Фатах ел Сиси управлява боен прелом против Мохамед Морси от Мюсюлманското приятелство. Морси умря по време на процеса си през юни тази година.

Протестите имаха директен резултат върху египетската борса, което докара до 11% спад и заличи всички облаги, насъбрани през 2019 година Анализатор от Goldman Sachs Фарук Суса сподели през септември, че негативното влияние върху египетските рискови активи може да бъде по-устойчиво, в случай че политическата неустойчивост продължи.

Данните на Държавния департамент демонстрират, че директните вложения на Съединени американски щати в Египет възлизат на 21,8 милиарда $, като връзките сред двете страни неотдавна се усъвършенстваха. Съобщава се, че президентът Доналд Тръмп е попитал „ Къде е обичаният ми деспот? “, до момента в който чакал да се срещне с Абдел Фатах Сиси на срещата на върха на Г-7 през август.

Сиси също укрепи връзките със прилежаща Саудитска Арабия. Всеки опит за отстраняването му евентуално би довел до повишение на напрежението, най-малко в кратковременен проект, сред Рияд и Кайро. Търговците на нефт наблюдават това деликатно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР