Вече година и половина вирусолозите не се уморяват да повтарят,

...
Вече година и половина вирусолозите не се уморяват да повтарят,
Коментари Харесай

Моля, сложете си маската: Как да убедим околните

Вече година и половина вирусолозите не се уморяват да повтарят, че във времената на пандемия хората без защитни маски излагат на заплаха и себе си и другите . Въпреки това обаче не всички се преценяват с условията, написа. Какво да създадем, в случай че в магазина или в рейса индивидът до нас е без маска? Как е най-уместно да го помолим да покрие носа и устата си? Ето какво поучават немски специалисти:

Кой и за какво отхвърля да носи маска

„ Макар че към този момент толкоз дълго време носим маски, към момента има хора, които по този начин и не ги поставят в публичния превоз или в супермаркета ", споделя германската психоложка Фредерике Левен. По нейните думи, аргументите са разнообразни - от рационални (хората са изтощени от рестриктивните мерки, въведени поради пандемията) до прочувствени (като кардинален митинг против всички забрани, наложени „ от горната страна " ).

Във втория случай мъчно може да се чака, че тези хора ще проявят взаимност и ще си сложат маските. Но как да се постъпи, в случай че срещата с тях - да вземем за пример в супермаркета - е неизбежна? Как тъкмо да помолиш индивида, приближил се оптимално до теб на опашката, да съблюдава отдалеченост, а седящия до теб в трамвая да покрие освен устата, но и носа си?

Любезността е най-силното оръжие

Най-напред е належащо да се реши обстановката и да бъде изработен опит да се допусна за какво индивидът е без маска: не запомнил ли я е или въобще не е имал желание да я поставя. Оттам нататък психоложката Фредерике Левен поучава да се заложи на следния метод.

На първо време е добре да установите визуален контакт с индивида и срещайки погледа му, да посочите към личната си маска.  Невербалната връзка е най-бързият и ефикасен метод за разрешаване на дадена обстановка, без да се привлича вниманието на останалите, показва Левен и съветва да не се обръщате към индивида с поучителен звук, а да го помолите любезно да си постави маската или да спазва отдалеченост.

Бихте могли да обясните молбата си с това, че и Вие не сте във екстаз от създалата се обстановка, само че не желаете да излагате на заплаха себе си и другите. Ако събеседникът Ви е подготвен да Ви изслуша - разкажете му за претърпени от Вас загуби на близки, другари или сътрудници. И може да се случи по този начин, че даже и човек, който е уверен в безполезността на защитните маски, да прояви емпатия и взаимност.

„ Важно е да не се покачва звук, да се резервира успокоение, да не се реагира на провокиращи реплики и да не се вършат опити за обезсърчаване на събеседника ", предизвестява Фредерике Левен. В множеството случаи отричащите маските реагират съответно. Но в случай че причините са изчерпани и всички старания са се оказали напразни, е най-добре да се подхващат дейности за подсигуряване на персоналната сигурност - да вземем за пример като се седне на друга седалка.

Вашата сигурност е най-важна

Полицейската служителка Щефани Лаге от Леверкузен е съгласна, че личната сигурност би трябвало да е преди всичко. Тя показва, че способността за разрешаване на конфликтни обстановки по кротичък път е една от главните задания на служителите на реда в Германия. „ Най-важното е да се резервира успокоение ", споделя Лаге.

Това е изключително значимо, когато пристрастеностите се разгорещят. „ Ако Ви заплашват, въпреки и единствено вербално, се постарайте да си осигурите поддръжката на близките или пък си намерете по-сигурно място - прехвърлете се в различен вагон, напуснете мястото на абсурда ", поучава Лаге.

Само хора със съответните компетенции (полицаи, охранители, контрольори) могат да се оправят с лицата, които нападателно пренебрегват наредбите. В градския превоз да вземем за пример човек може да се обърне към водача, който да извика помощ.

„ Никой не твърди, че е прелестно да се носи маска, само че това напълно не е най-страшното, с което сме се сблъсквали по време на пандемията ", акцентира Шефани Лаге. При това състояние коства ли си демонстративно да се пренебрегват ограниченията за сигурност? Още повече, че задачата им е да ни защитят от риска да се разболеем или да заразим другите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР