Вече е ясно - избори само с машини няма как

...
Вече е ясно - избори само с машини няма как
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина като криво огледало. Кой се страхува?

Вече е ясно - избори единствено с машини няма по какъв начин да се вършат. Защото доверието в тях рухна. А и опцията с изключение на машини да има и хартия, и всеки самичък да избира с какво да гласоподава, е по-демократична. Засичането на двата метода обезпечава двоен надзор. И поставя завършек на изборни странности като " Дневникът е фалшифициран ". Както и на играта " Тука има - тука нема " с цифрите, при които броят на подписите в изборния лист е еднакъв на разписките, получени от машините. Но протоколът от машинния избор е друг. И няма отговор на въпроса за какво физическите носители на гласовете са равни, а електронният вид, който не може да бъде тестван - друг. Вълшебната флашка, както го назова ГЕРБ, неналичието на която плаши до гибел създателите на напълно машинния избор от " Продължаваме промяната ".

18-часовият маратон в правната комисия по поправките в Избирателния кодекс, сформира рамката за връщането на хартиената бюлетина наедно с машинните. Но, разбираемо отприщи нови пристрастености в Народното събрание.
-->
С хистерична декларация против " мафията хартиена бюлетина " и откровени закани за улични вълнения излезе в четвъртък " Продължаваме промяната ". Андрей Гюров вбеси залата с обиди и квалификации, а Политическа партия демонстративно напусна, последвана от " Демократична България ".

Мафията напуща залата, отвърна от трибуната на Народното събрание Мустафа Карадайъ. И напомни, че " Промяната " в нарушаване на Конституцията и законите завзе политическия терен и желае правила на играта, които да я оставят трайно на власт.

Скандалът анулира плануванаъа среща на Политическа партия с Движение за права и свободи, без даже хората на Кирил Петков да уведомят Движението, че към този момент не желаят да си приказват с него.

Така хартиената бюлетина внезапно очерта в четвъртък новите " обединения " в Народно събрание. От едната страна са " машинистите " Политическа партия и Демократична България, от другата - партиите на конституционното болшинство: ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ".

На пръв взор топлата прегръдка сред Кирил Петков и Христо Иванов наподобява странна, тъй като " Демократична България " не бе на гребана на вълната на машинния избор. Напротив - беше от страната на ощетените. До в Демократична България ясно си дават сметка, че на бързи последващи избори 20-те настоящи депутати ще им се виждат като 120. Десните, изключително групата на Атанас Атанасов, разчита на математически съюз с Политическа партия най-много за локалните избори, когато обединението им би могла да вземе София.

Амбицията е с общо явяване да катурнат ГЕРБ и в други огромни градове, като фантазиите се простират към Пловдив, Варна, а за какво не и Бургас.

В момента за Политическа партия и Демократична България чисто политически е по-изгодно да разтурят Народното събрание и да вървят на избори, в сравнение с да са съпротива в Народното събрание и всеки ден да се оправдават за белите на кабинета " Петков ", които неизбежно ще бъдат вадени.

На този декор Движение за права и свободи хвърли ръкавица. Обяви съвещания. За машините. Ключовото предложение е към всички водачи. Кирил Петков, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев да дефинират екип от депутати и да седнат на масата на договарянията с Движението, с цел да обсъдят изгодите и вредите от машините, вида машини, които би трябвало да са благосъстоятелност на страната, а не на частна компания и машинното преброяване на вота.

Първи на поканата откликнаха " Възраждане ". " Промяната ", които най-убедено пазят машините, се скриха. Защото Движение за права и свободи предложи диалозите да са пред медиите. Както Политическа партия постоянно желае.

Темата е използването на машини по време на избори, а задачата - гарантиране правото на глас на всеки български жител според Конституцията, сподели Карадайъ.

Трябва доста отговорно да подходим към изборите. Машините, в случай че са задачата, това значи, че са измами. Машините не могат да бъдат цел, те са инструмент. Целта е да има доверие на жителите в крайния избирателен резултат. Да няма имитация на бюлетините и на протоколите, сподели Карадайъ. И прикани: " Нека въведем американския модел на народна власт вместо венецуелските измами на изборите. ".

Нека погледнем в какъв брой и кои американски щати се употребяват венецуелските машини и в какъв брой модела, който ние предлагаме - в случай че гласът е автентичен, машината да одобри волята на гласоподавателя. По този метод отстраняваме недействителните гласове и субективния фактор при броенето на бюлетините, сподели още водачът на Движение за права и свободи.

За следващ път се постанова да приказваме за избори, правила, народна власт, държание, отношение и норма. Включително поради хора, които с ясното схващане, че целеустремено нарушават Конституцията и законите на страната, се включиха в политическите процеси на България и живеят с визията, че историята стартира от тях, животът стартира занапред и властта им се поставя, без значение дали в демокрацията жителите са дали своят вот за тях или не, разяснява Карадайъ.

За тях е по-важно венецуелската измама да им създаде властта, в сравнение с доверието на българските жители, безапелационен бе ръководителят на Движение за права и свободи. А във връзка заканите на Политическа партия за митинги, блокажи и вълнения против хартиената бюлетина, Карадайъ съобщи: " Ние сме призвани да пазиме демокрацията в България и ще пазиме демокрацията в България. От трибуната на Народно събрание приканват за непокорство и блокажи в София. Ако апелът е този и се чака и ние да блокираме, мисля, че никой не се съмнява, че в случай че някой може да блокира Орлов мост или няколко улици, ние можем да блокираме цяла България. Някой съмнява ли се? Ако с 2000 души някой си мисли, че ще прави непокорство и ще разрушава демокрацията в нашата Родина България, ние  можем да извадим най-малко 20 000 в отбрана на демокрацията в България. ".

Така хартиената бюлетина стана кривото огледало на множеството партии. В нея Политическа партия видя грозното лице на страха за оцеляването си на избори, Демократична България - тънките си сметки за преодоляване на Политическа партия. Българска социалистическа партия се сблъска с същинското отношение на " Промяната ", разтури обединението с тях, разгласи война на Радев в лицето му и остана сама. А ГЕРБ? ГЕРБ продължи да играе танго - една напред към партиите от конституционното болшинство, две обратно - към Политическа партия и Демократична България. Но както е споделил народът - от два стола се пада на земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР