Вече е неизбежно прагът от 1,5 градуса Целзий на затопляне

...
Вече е неизбежно прагът от 1,5 градуса Целзий на затопляне
Коментари Харесай

Седем години ни делят от преминаването на критичните 1,5°C

Вече е неизбежно прагът от 1,5 градуса Целзий на стопляне на планетата да бъде надхвърлян непрекъснато в продължение на години и вероятността е едно към две това да се случи единствено след седем години, предизвестиха учени от Глоубъл карбън проджект (Global Carbon Project), призовавайки за дейности, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според проучването им, показано на срещата на Организация на обединените нации за климата в Дубай, излъчванията на въглеродния диоксид от потреблението на въглища, газ и петрол за отопление, осветяване и превоз в света ще доближат нов връх през 2023 година

През 2015 година с Парижкото съглашение международните водачи си сложиха за цел да не надвишават прага от 1,5 градуса Целзий, с цел да бъдат избегнати повтарящи се горещи талази и съществени, даже необратими промени, нанесени на природата от човешката активност.

" Лидерите, които ще се срещнат на КОП28, ще би трябвало да се спогодят за бързо понижаване на излъчванията на изкопаеми горива ", споделя английският климатолог Пиер Фридлингщайн, който управлява проучването с присъединяване на 150 експерти от целия свят.

По думите на учения обаче ограниченията за понижаване на въглеродните излъчвания от изкопаеми горива към момента са " мъчително мудни ".

" Времето до прехвърлянето на прага от 1,5 градуса Целзий понижава бързо, тъй че би трябвало да действаме в този момент ", добавя той. 

Миналата година същите учени пресметнаха, че сериозният предел от 1,5 градуса Целзий ще бъде доближат след девет години.

Въглеродният диоксид - главният парников газ, се отделя при изгарянето на газ, петрол или въглища и са нужни десетилетия, с цел да се разпръсне. Натрупването му е главната причина за световното стопляне.

Следващата година към този момент се обрисува да бъде " черна " за световното стопляне, със усилването на климатичното събитие Ел Ниньо над Тихия океан, което евентуално ще навреди на растителността, нужна на човечеството,  за да всмуква част от въглеродните излъчвания.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР