Вече близо месец продължава протестът на лекарите и медицинския персонал

...
Вече близо месец продължава протестът на лекарите и медицинския персонал
Коментари Харесай

В болницата в Добрич започва ефективна стачка заради ниски заплати

Вече близо месец продължава митингът на лекарите и медицинския личен състав на многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич, които през идната седмица ще прераснат в ефикасна стачка, при която ще се одобряват единствено незабавни пациенти. В болничното заведение работят 538 лекари, сестри и други експерти.

През предходната седмица медици блокираха булеварди освен в Добрич, само че в Сливен, Враца, Троян и Благоевград с искане за увеличение на заплатите до равнищата в националния групов трудов контракт - 2000 лева за лекари и 1500 - за медицински сестри.

Пари има

Собственик на 68% от капитала на болничното заведение е страната, а останалите проценти са благосъстоятелност на община Добрич и останалите общини в региона. Болницата е с 334 кревати и единственото незабавно поделение. Според доклада й за 2021 година, всеки трети прегледан в това поделение е признат в болничното заведение по неотложност - над 10 хиляди души от 30 хиляди прегледани. Останалите до 14 хиляди пациенти са признати проекти.
Реклама
Директорът Георги Желязков е предопределение от времето на ръководството на ГЕРБ. Той е отпред на болничното заведение от лятото на 2020 година - първо като пълномощник, а и след това като изпълнителен шеф. В края на 2021 година за ръководител на борда на шефовете е назначен проф. Радослав Радев, дълготраен ръководител на лекарската гилдия във Варна, някогашен декан на медицинския факултет на университета в града и някогашен член на борда на шефовете на университетската болница " Света Марина ". Добричката болница се явява и университетска на Медицинския университет - Варна.

През предходната година болничното заведение е с 28.8 млн. лева доходи и 17 хиляди лева облага.

Защо стачка?

Най-вероятно от средата на идната седмица лекарите и медицинският личен състав на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич ще стартират ефикасни протестни дейности с искане за повишение на работните им заплати до 1500 лева Това сподели за " Капитал " ръководителят на синдиката на българските медицински експерти Мая Илиева. В понеделник арбитражна комисия, чийто състав бе избран от Националния институт за помиряване и арбитраж, реши, че при ефикасни протестни дейности ще бъдат изпълнявани единствено минималните действия в болничното заведение, като тя на процедура ще работи само по незабавни и неотложни случаи. Намесата на арбитражната комисия се наложи, защото шефът на болничното заведение Георги Желязков отхвърля да извърши браншовия групов трудов контракт, съгласно който заплатите на сестрите би трябвало да бъдат нараснали до контрактуваните равнища.
Реклама
" Това значи, че пациентите за планов банкет ще бъдат преглеждани по нормалния ред и по метода, по който това е належащо, само че чак след определяне на неотложност или неотложностк на положението им ще бъдат приети в болница ", сподели Илиева.

По време на мандата на постоянното държавно управление беше подписан групов трудов контракт, в който беше заложено повишение на главните заплати на медицинските експерти на 1500 лева Директорът на болничното заведение в Добрич, обаче, не извърши контракта като заплатите бяха нараснали единствено с 25% на 1020 лева, което стана причина за започването на предупредителните протестни дейности, които не престават към този момент близо месец. В митингите се включиха повече от 1500 души, като с медицинските експерти от регионалната болница се солидаризираха и сътрудниците им от бранш " Детско и учебно опазване на здравето " в Добрич, както и психиатричната болница в града.

" При повторния опит за договаряния доктор Желязков съобщи, че може да даде 40% нарастване на заплатите, само че не и повече, което е прекомерно надалеч от контрактуваните 1500 лева ", сподели Мая Илиева. Директорът на болничното заведение даже подписва в разгара на митинга, на 20 октомври, групов трудов контракт с доктор Любомир Божков - ръководител на " Подкрепа " в болничното заведение Добрич. Това не може да бъде признато по няколко аргументи. Първата е размерът на възнагражденията, които са надалеч от тези в националния КТД - 1430 лева за лекарите, 1125 - за сестрите. Второ - в болничното заведение има три синдиката - КНСБ, " Подкрепа " и " Синдикат на българските медицински експерти ", а те не са викани въобще да подписват. И третото е спорът на ползи - защото ръководителят на " Подкрепа " в болничното заведение е зависещ на бащата на шефа в отделението по ортопедия.

" Капитал " потърси за коментар доктор Георги Желязков, само че мобилният му телефон беше изключен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР