Вече 36 години Чернобил ни дава ненаучени уроци - след

...
Вече 36 години Чернобил ни дава ненаучени уроци - след
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: Вече 36 години Чернобил ни дава ненаучени уроци



" Вече 36 години Чернобил ни дава ненаучени уроци - след гърмежа през 1986 година и след опитите да се скрие повредата, когато опазването на руските ползи се оказват по-важни от здравето на хората. По степен на замърсяване България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия ".
Това разяснява пред БНР Тодор Тодоров, специалист в региона на енергийната промяна в сдружението " За Земята ".

И добави, че през 1989 година Световната здравна организация показва мнение, че европейските медици и учени заблуждават популацията , като приписват несправедливо разнообразни биологични и здравословни резултати на радиационното облъчване: 

" Почти всяка година в района избухват горски пожари и се подвигат радиоактивните частици, и има нараснала радиоактивност... Ядрената енергетика към момента е надалеч от определението за безвредна и зелена . Наличието на окупационни войски в Чернобил и в Запорожие, неналичието на достъп до непрекъснато наблюдаване, което има Международната атомна организация, демонстрират, че контролът е сложен и няма гаранция за съхранението на радиоактивните боклуци. Войната демонстрира, че няма предпазване, което е задоволително несъмнено. Затова изходът е преустановяване на нови нуклеарни мощности ".

В предаването " Хоризонт до обед " Тодоров добави, че всяка атомна централа може да се трансформира в оръжие .

" Ядрената енергетика е рискова в настоящия си тип. Много неща би трябвало да бъдат преосмислени. Прекалено доста са уязвимостите на този вид енергетика, с цел да продължим да си произвеждаме бомби в страните ".

По думите на специалиста икономическата логичност диктува, че тази енергетика е скъпа и рискова и може да бъде сменена с децентрализация на производството на сила .

Интервюто с Тодор Тодоров можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР