Вече 30 години тя е посветена на ранното детско развитие

...
Вече 30 години тя е посветена на ранното детско развитие
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: Инвестициите в ранното детско развитие носят над 10 пъти възвръщаемост за обществото

Вече 30 години тя е отдадена на ранното детско развиване в фамилна среда, изпълнена с обич, почитание и положително отношение, тъй като смята, че единствено по този метод ще имаме хармонично общество и мощни водачи

Убеждението, че " когато работиш транспарантно и идеята ти е щастливото детство, всичко е допустимо в България ", е образувано в продължение на 30 години с натрупването на причини и опит.

Този дълъг път за Иванка Шалапатова започва при започване на демокрацията. Поканена е за преводач на английска организация, от която по-късно ще произлезе фондация " За Нашите Деца ". Делегацията идва през 1992 година, с цел да види какво е състoянието на децата в обществените домове в България. " Когато питах обществените служащи по какъв начин се споделя това дете, отвръщаха: " Чакайте да видя в листата ", или ги назоваха " този " и " тази ". Сблъсквайки се с тъгата на децата, виждайки метода им на живот в институциите, Иванка Шалапатова не може да остане безучастна. Затова споделя на хората от английската организация, че с изключение на да превежда, желае и да знае по какъв начин да помогне на децата в страната си.

" Сградата зад мен беше цялостна с близо 100 деца ", напомня си госпожа Шалапатова в диалога ни в двора на Комплекса за ранно детско развиване на фондация " За Нашите Деца " в София. През 2008 година в същата постройка е бил към момента функциониращият и цялостен с бебета ДМСГД " Света София ". Иванка Шалапатова и през днешния ден си спомня по какъв начин звучи плачът на всички тези бебета. Тя и сътрудниците й слушали съкрушителните гласове на децата всеки ден от първия етаж на постройката, където се разполагал ръководеният от тях Център за социална поддръжка. Тогава за първи път външни експерти са позволени да работят с децата от вкъщи. Между октомври 2015 година и декември 2017 година фондацията работи сполучливо с държавни и публични институции за осъществяване на плана " Пътят към фамилията ", като задачата била окончателното преустановяване на институционалното развъждане на деца в дома " Св. София " и основаване на комплекс от услуги за интегрирана поддръжка на деца и фамилии в общността.

През 2016 година, на Коледа, фондацията оказва помощ да бъде изведено и последното дете. Светлините на дома угасват. През януари 2017 година Министерски съвет дефинитивно взема решение да закрие дома, а фондацията получава право за прилагане на постройката за 10 години, с цел да сътвори Комплекс за ранно детско развиване. Тази година беше открит и втори - в Пловдив. С помощта и съдействието на общината, локални компании и донори.

В двата комплекса се дава гратис поддръжка в първите и най-важни години от живота на всяко дете - тогава към момента не е късно да се предотврати изоставянето, да се компенсира забавянето в развиването и да се преодолеят провокациите. " Мисля, че за доста родители е ясно, че да имат достъп гратис до услугата на логопед, на психолог е извънредно потребно. Това стана разкош в България. Така че под покрива на комплекса за ранно детско развиване и в София, и в Пловдив, хората могат да намерят поддръжка без изобщо да се тормозят за финансовата част ". Всеки от двата комплекса сплотява 5 центъра, които работят в тясно съдействие и дават профилирана поддръжка, съобразена с потребностите на децата и родителите. В Комплекса за ранно детско развиване с изключение на директна работа с деца с увреждания и компликации в развиването и поддръжка на фамилии в уязвимо състояние, се провеждат и образования за кандидат-осиновители, за приемни фамилии, както и за предварителна защита на насилието, развиване на родителския потенциал и други

Непосредствено до комплекса на фондацията в София, на ограда разстояние, е Детската къща. Постъпването в нея е единствено за деца под полицейска протекция, т.е. претърпели принуждение. Фондация " За Нашите Деца " поддържа и близо 40 приемни фамилии в София и в Пловдив.

" Има една остаряла приказка, че до каква степен е развито едно общество, можем да познаем по грижата за децата и възрастните хора ", споделя Шалапатова. Споделя още, че ранното детско развиване е от значително значение и вложенията в него носят над 10 пъти възвръщаемост за обществото. Това е пътят към създаване на хармонично общество и мощни водачи. " Затова и разбирането ни за дарителството е, че това би трябвало да е акт на персонална ангажираност - ние да създадем дружно такава среда в България, че всички деца да имат еднакъв старт ". Дарителството, счита госпожа Шалапатова, е форма на социална готовност и ангажираност с това всеки от нас да каже първо на себе си: " Аз мога да бъда част от решението. Решението на казуса с големия брой деца, които живеят в детска беднотия и в обществена изключеност. Имаме 400 000 деца, които са в риск от беднотия и живот в материални ограничения ". В този смисъл за едно дете да живее щастливо в България е предизвикателство.

Иванка Шалапатова счита, че няма да се реализира устойчива смяна за децата в риск, в случай че гражданските организации продължат да канят хората просто да подаряват запаси. Дарителите би трябвало да бъдат дейни сътрудници в смяната. " Не е нужно те да бъдат обществени експерти, каквито сме ние, само че е значимо, когато са вложители, те да се интересуват от резултата от нашата активност, и по този метод да бъдат наши същински сътрудници ". Ролята на бизнеса е значима, счита госпожа Шалапатова, тъй като е в същата екосистема. " Не може да има сполучлива компания, в случай че няма щастливи фамилии и деца ".

И макар че през годините се направи доста във връзка с обществените услуги и закрилата на децата, към момента се случва от време на време да ни стряскат вести за изоставени деца. Защо? Иванка Шалапатова си спомни за думите на сътрудник от западна страна. Преди години й споделил, че за жал би трябвало да преживеем такива спешни случаи, с цел да може да се събудим като общество.

" Знаете ли, че когато аз взех решението да отдам живота си на обществената активност в България, имаше 38 000 деца в домове. Можем ли в този момент да си представим като общество тези 24-годишни младежи, 38 000 на брой, по какъв начин е почнал техният живот в тези 3 до 5 години? Дали са чували името си в тези домове? " - акцентира госпожа Шалапатова взаимосвързаните процеси. Тя повдига въпроса за фамилията като полезност. Това е единственият цивилизован старт, който ние сме длъжни да дадем на всяко българско дете. " Всяко дете заслужава да бъде щастливо и всичко е допустимо и в България ".

Иванка Шалапатова е четвъртият воин във видео поредицата на IspireHope, стартирана от Dir.bg и " Спортс Мениджмънт България " с концепцията да показват хора, които посредством персоналния си опит и старания въодушевяват другите и способстват за позитивната смяна в средата, в която живеем.

Първата окриляваща история в поредицата бе на постоянно усмихнатия и изпълнен с вяра Димитър Марианов, който надскочи всевъзможни предубеждения, с цел да живее фантазията си. Той извърши песента " Само в случай че бях " с идола си Йонислав Йотов-Тото от група " СкандаУ ".

Второто видео от поредицата " Героите на InspireHope " бе за Десислава Николова - майка на две деца и чиновник на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". От 2015 година до момента посредством плана си " Подари благополучие " тя е събрала дарения за кувьози и съпътстваща техника за над 150 000 лв., а над 1000 дами за заченали, следвайки препоръките в книгата й.

Третото видео, показано в две елементи, е с писателя Иво Иванов, който споделя за себе си, че е просто " куриер " - изпраща към България разтърсващите истории, на които попада, с вярата да доближат тези, имащи потребност от тях. За доста от читателите си той е таман писателят, който оказва помощ на Бялата лястовица да доближи до нужната дестинация.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР