Вдигат данък сгради, за да плащат пенсии. Държавният дълг може

...
Вдигат данък сгради, за да плащат пенсии. Държавният дълг може
Коментари Харесай

Вдигат данък сгради, за да плащат пенсии


Вдигат налог здания, с цел да заплащат пенсии. Държавният дълг може да нарасне над 70% от брутния вътрешен артикул на страната през 2050 г. Предлагат по-високи акцизи за цигарите, бирата и алкохола, желаеха понижаване на осигуровките.
Необходимо е повишение на налози,
като да вземем за пример на налог здания, с цел да има пари за погашение на пенсиите. Това са част от изводите в отчет на Световната банка на тематика “Преглед на обществените финанси в България ”, който изследва приходите и успеваемостта на държавните разноските в някои браншове, написа „ Труд “.
Дългосрочните провокации в България са в две направления,
сподели Десислава Николова, старши икономист в Световната банка, която показа отчета. От една страна популацията понижава и застарява, което оказва въздействие върху нужните средства за пенсии, опазване на здравето и дълготрайна грижа. А въпреки това съгласно прогноза на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР),
в случай че не бъдат подхванати промени, растежът на
стопанската система на България ще се забавя и до 2050 година ще бъде едвам 1,25%. Слабият растеж на стопанската система ще ограничи приходите в бюджета. В резултат държавният дълг може да нарасне над 70% от брутния вътрешен артикул на страната през 2050 година

За да не се стигне до този отрицателен сюжет от Световната банка оферират ограничения за повишение на приходите в бюджета. Една от тях е нарастване на данъчните оценки на парцелите,
което да докара до повишение на налог здания.
Необходимо е нарастване на данъчните оценки на парцелите и въвеждане на механизъм за автоматизираната им смяна, съобщи и Петър Ганев, старши откривател в Институт за пазарна стопанска система (ИПИ). Според него може да се премине и към пазарни оценки на парцелите, върху които да бъде определян налог здания.
България няма проблем с приходите в бюджета,
и да бъдат изпълнени всички препоръчани от Световната банка ограничения, ще има дребна смяна на приходите в бюджета по отношение на брутния вътрешен артикул, съобщи Любомир Дацов от Фискалния съвет. Проблемът на България е в разноските, добави той. Имитацията на промени е по-вредна и от неправенето на промени, тъй като обезкуражава хората, сподели Любомир Дацов.
Но от международната банка оферират увеличение
и на някои други налози, като да вземем за пример на алкохола и цигарите. Достъпността на цигарите набъбна, съобщи Десислава Николова. Заради високата инфлация и растежа на приходите цените на цигарите са станали по-ниски по отношение на приходите на хората. От Световната банка са създали разнообразни сюжети, при които с нарастване на акцизите за цигарите, бирата и алкохола ще бъдат увеличени приходите в бюджета,
а потреблението на цигари и алкохол ще бъде понижено.
Според отчета на Световната банка (СБ) има и запаси за повишение на приходите от Данък добавена стойност. 10,4% от общите отговорности по Данък добавена стойност не се събират, демонстрират оценки на СБ. При дребните компании не се събират 12,6% от дължимия Данък добавена стойност, от междинните компании – 2,8%, а от огромните – едвам 0,7%. В по-изостаналите стопански райони Североизточен и Северен Централен има по-голям риск от неплащане на Данък добавена стойност. За да бъдат събрани повече доходи от Данък добавена стойност от СБ предлагат в Национална агенция за приходите да вършат автоматизирани оценки на рисковия профил освен на компаниите, които желаят възобновяване на Данък добавена стойност, а
и на тези, които заявяват Данък добавена стойност за внасяне в бюджета.
Според икономиста Георги Ангелов от Отворено общество налозите би трябвало да останат ниски, само че би трябвало да бъде увеличена събираемостта. Според него главният проблем са обществените осигуровки, които изобщо не бяха включени в отчета на Световната банка. Осигуровките са 33% от заплатата, цели браншове се обезпечават на минимална заплата, а действително заплатите не са такива. Според него осигуровките може да бъдат понижени, с цел да заплащат компаниите осигуровки върху по-високи приходи.
По-големи детски надбавки против бедността


Според Световната банка е добре да бъдат увеличени детските надбавки, само че пари не би трябвало да бъдат давани на всички майки.

Да бъде повишен размерът на детските надбавки, само че те да бъдат давани единствено на хора, които имат потребност, оферират от Световната банка в отчета “Преглед на обществените финанси в България ”. Според документа, по този начин ще бъде понижена датската беднотия. Всъщност в България детски получават единствено хора с извънредно ниски приходи, против което недоволстват фамилии, в които родителите работят, само че заплатите колкото да им стигат, с цел да изхранят децата си.

Според отчета на Световната банка (СБ), в България е ниска ефикасността на разноските за обучение, т.е. разноските не дават отговор на качеството на образованието. От страните в района единствено Турция и Македония имат по-лоши резултати за качество на образованието. Затова от СБ предлагат обвързване на разноските с качеството на образованието в страната.

Според СБ пенсиите имат прекомерно огромна тежест в разноските на държавния бюджет. Здравеопазването също имало огромен дял в държавните разноски. Ситуацията обаче не е тъкмо такава. Според последните данни на европейската статистическа работа Евростат разноските за пенсии в България през 2021 година са 7,8% от брутния вътрешен артикул на страната, при приблизително 12,9% за страните от Европейски Съюз. През последните две години обстановката малко се промени. На 2024 година плануваните разноски за пенсии са 10,5% от Брутният вътрешен продукт на страната, което още веднъж е доста под междинното равнище за страните от Европейски Съюз.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР