Вчерашната офанзива на палестинските бойци срещу Израел - може би

...
Вчерашната офанзива на палестинските бойци срещу Израел - може би
Коментари Харесай

Войната на Израел преобръща дипломатическите и политическите сметки в региона

Вчерашната атака на палестинските бойци против Израел - може би най-смъртоносната и най-мащабната до момента - ще промени фрапантно дипломатическите и политическите сметки в Близкия изток и ще лиши Вашингтон от всички лостове за въздействие върху Израел, настояват дипломати и анализатори, представени от Българска телеграфна агенция.

Почти несъмнено е, че Израел ще отвърне с пълномащабно фронтално нахлуване против ръководената от палестинската формация " Хамас " линия Газа и евентуално елементи от Западния бряг, освен това, което през вчерашния ден израелският министър-председател Бенямин Нетаняху назова война. Експертите настояват, че 18 години откакто Израел се изтегли от Газа, не е изключено още веднъж да се стигне до сухопътно нахлуване.

Сега наред идва неотложният въпрос дали боевете ще се разпространят по-далеч в района, въвличайки Ливан или други региони, където са основани антиизраелски бойци, в това число и тези на ливанското придвижване " Хизбула ".

Вчера, до момента в който броят на починалите израелци и палестинци непрестанно нарастваше, залавянето на голям брой израелски заложници от страна на бойците на " Хамас ", които проникнаха в южната част на Израел, представляваше нов непредвидим детайл от спора.

Друга непосредствена жертва на невижданото принуждение ще бъдат подкрепяните от Съединените щати опити за определяне на дипломатически връзки сред Израел и Саудитска Арабия - високо ценена историческа стъпка, която набираше скорост пред последните седмици.

За да се съгласи със договорката, Саудитска Арабия претендираше за редица отстъпки от страната на Съединените щати и Израел, в това число предприемането на дейности, които биха доближили палестинците до основаването на самостоятелна страна. Израелският министър председател и неговото ултранционалистическо държавно управление непоколебимо отхвърлиха предлагането, макар че както е известно администрацията на американския президент Джо Байдън настояваше за постигането на съглашение за преустановяване на израелско-палестинския спор посредством основаването на две самостоятелни страни.

" Всички лостове, с които администрацията на Байдън разполагаше ", с цел да изисква от Нетаняху отстъпки по отношение на подобряването на изискванията за палестинците, " към този момент изцяло изчезнаха ", съобщи Арън Дейвид Милър, някогашен специфичен делегат за Близкия изток, който в този момент е старши помощник във Фондация " Карнеги " за интернационален мир.

Въпреки че може би към момента не се е стигнало до цялостната ѝ крах, " нормализацията претърпя забележителен удар ", означи Милър в изявление. " Не знаем до каква степен ще стигне всичко това, само че кръвопролитията ще не престават да порастват от всички страни ", добави той.

Заради шока от мащаба на кръвопролитието, на този стадий би било невероятно за който и да е било министър-председател на Израел да предприеме отстъпки по отношение на палестинците, означават редица анализатори. По сходен метод огромният брой жертви измежду палестинските жители би усложнил компромисите, които саудитците биха били склонни да създадат по отношение на Израел.

През идната седмица държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън бе планувано да посети Израел, палестинския град Рамала на Западния бряг и Саудитска Арабия, само че в този момент това пътешестване евентуално ще бъде анулирано. Най-малкото то ще се трансформира в спешна дипломация, вместо в старания за реализиране на прогрес към подписване на израелско-саудитски връзки.

Междувременно във Вашингтон Белият дом навлезе в спешен режим на работа. Блинкън, президентът Байдън и други високопоставени чиновници в региона на националната сигурност организираха незабавни срещи по въпроса. Американският държавен секретар се обади по телефона на редица международни водачи в опит да се вземе решение за метода на деяние, съобщи представител на Държавния департамент.

Осъждането от страна на Съединени американски щати на масираната изненадваща офанзива бе единно и всеобщо. Европейските държавни управления, които нормално са по-благосклонни към палестинците, в сравнение с администрациите на американските президенти, също бяха мощно сериозни към нападението.

Байдън съобщи, че еразговарял с Нетаняху, с цел да " осъди недвусмислено потресаващите... ужасяващи и неспирни набези в Израел ". " Ясно заявих на министър-председателя Нетаняху, че сме подготвени да предложим всички подобаващи средства за поддръжка на държавното управление и народа на Израел ", се споделя в изказване на американския президент.

" Тероризмът в никакъв случай не е оневинен. Израел има правото да пази себе си и своя народ. Съединените щати насочат предизвестие към всяка друга враждебна против Израел страна, която търси полза в тази обстановка. Подкрепата на моята администрация за сигурността на Израел е твърда и непоколебима ", съобщи Байдън.

" Солидарни сме с държавното управление и народа на Израел и изричаме съболезнования на израелските жертви, починали при тези набези ", се споделя в изказване на Блинкън. " Оставаме в стеснен контакт с нашите израелски сътрудници. Съединените щати поддържат правото на Израел да се пази ", добави държавният секретар.

Пентагонът " ще работи, с цел да подсигурява, че Израел разполага с това, което е належащо, с цел да се пази и да защищава своите жители от безразборното принуждение и тероризъм ", съобщи от своя страна министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, без да дава в допълнение детайлности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР