Вчера в Народното събрание се проведе първо гласуване на Законопроект

...
Вчера в Народното събрание се проведе първо гласуване на Законопроект
Коментари Харесай

Георги Георгиев от “Възраждане” : Как ще провеждаме демографска политика, когато оставяме семейства под прага на бедността

Вчера в Народното събрание се организира първо гласоподаване на Законопроект за държавното публично обезпечаване с вносител Министерски съвет.

Законопроектът провокира оживени полемики, а националният представител от " Възраждане ", Георги Георгиев направи разбор на всеки аспект от оферти Законопроект и изрази позицията на парламентарната група на третата политическа мощ в България.

От парламентарната естрада той съобщи, че откогато ПП-ДБ са на власт, държавното управление е спряло да организира, каквато и да е обществена политика и политика, в посока на българското семейство и българските жители от обществена позиция и това става доста ясно със съответния бюджет.

" Ние можем да кажем и положителни неща за този бюджет, само че те не са подбудени от някаква специфична политика, от страна на ПП-ДБ, а са плод на дейностите на народните представители в последните две Народни събрания и благодарения на тези дейности има обществена политика, която се организира в интерес на жителите.

На първо място - пенсиите, на всички места се тръби, какво огромно нарастване на пенсиите ще има и държавното управление работи в тази тенденция, само че това не е правилно. Те просто съблюдават закона, който гласи, че в случай че се съблюдава член 100 на КСО, всяка година с актуализацията на бюджета, би трябвало да има и нарастване на пенсиите. По отношение на Минималната работна заплата - тя не е плод на специфична политика, от страна на държавното управление, а е плод на решенията на 48-то Народно заседание, решение, в което всички парламентарни групи стигнахме до консенсус, че би трябвало да въведем механизъм, който да дефинира Минималната работна заплата, с цел да няма разногласия и неясноти, а да има ясна, точна, прогнозируема стойност и за бизнеса, и за жителите.

Относно оптималния застрахователен приход - за нас това е позитивна стъпка в този бюджет, тъй като няма по какъв начин да имаме доходи в Националното публично обезпечаване, няма по какъв начин да даваме задоволително пенсии на хората, без да увеличим оптималния застрахователен приход.

Увеличението на вдовишките добавки, също е стъпка в позитивна тенденция и сме съгласни с него. Нещо, обаче, с което не можем да се съгласим ние от " Възраждане " е замразяването на майчинството за втората година. Няма по какъв начин да се съгласим, че може да осъществяване демографска политика, откакто не подкрепяме майчинството през втората година.

Не можем да бъдем съгласни с още нещо в този бюджет, а точно - компенсацията за безработица и то, по-скоро, минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 18 лева Ясен е оптималният дневен размер на компенсацията за безработица и той се дефинира от КСО и там имаме нарастване. Това е отлично, само че е несъмнено от законодателството, а какво става с минималния дневен размер на обезщетение, който не е избран от КСО?

Това към този момент е политика на страната и се дефинира от държавния бюджет - и какво се получава - хора, които получават Минимална работна заплата, към 500 000 индивида в нашата страна, когато останат без работа, отиват в Бюрото по труда, стартират да си търсят работа, само че от време на време не могат да си намерят такава месеци наред. Оказва се, че тези хора са под прага на бедността, компенсацията е 378 лева на месец. Оставяме хора, които градят стопанската система на страната, които я подтикват посредством заплащане на налозите си и поддържат пенсионната система и тази на опазването на здравето, ние ги оставяме, в миг, в който те имат потребност, под прага на бедността.

Сега ще се върна отново на майчинството и си представете следната обстановка - едно четиричленно семейство, второто дете на това семейство е сред 1 и 2 години, майката е в майчинство и получава 780 лева, бащата краткотрайно остава без работа, заради някакви аргументи, не може да си откри работа. И знаете ли, какъв е приходът на това четиричленно семейство - 1158 лева, което изчислено приблизително на член от фамилията е 289 лева Ние ги оставяме под прага на бедността. Как ще организираме демографска политика, когато оставаме цели фамилии под линията на бедността? Млади, работещи хора, които би трябвало да основават фамилии, да отглеждат деца и да развиват демографията на нашата страна, са оставени под прага на бедността ", съобщи от трибуната на Народното събрание Георги Георгиев от " Възраждане ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР