Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно

...
Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно
Коментари Харесай

Депутат на Нинова нахлу бесен в ефир: Готови сме да сезираме КС! Вчера станахме свидетели на…

„ Вчера станахме очевидци на неуместен метод към смяна на значимо законодателство. Едни непрецизни текстове, импортирани от ръководещата „ некоалиция “ или както се назовава там “, по този начин в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин разяснява измененията в закона за домашното принуждение, признати на изключително съвещание през вчерашния ден. Депутатите одобриха промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. С тях бяха увеличени наказванията за лека и междинна телесна щета и беше въведено понятието „ интимна връзка “, с което в обсега на закона към този момент попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на фамилни начала и в едно и също жилище.
Не се гордеем с крайния излаз, който се получи като текст и поради метода по който беше признат. За нас бе неразбираемо това бързане, паническа реакция, която не би би трябвало да е присъща за един работещ парламент, добави Вигенин.
„ Ние декларирахме, че сме подготвени за сезираме Конституционен съд поради много непрецизните текстове, които нищо няма да трансформират. Правилно са се ориентирали хората, че това, което приехме през вчерашния ден няма да промени битката с домашното принуждение. Резултатите в тази битка. Но поради метода, по който се прави. Защото стана традиция в този парламент, това е следващия и по-тежък случай. Когато се одобри законодателство на 2 четения в границите на едно съвещание, ние би трябвало да да сложим спирачката, сподели депутатът от Българска социалистическа партия.
Защото, по този начин както е тръгнало няма да важат правила и Конституция. Каквото реши болшинството – това ще бъде. Но това не е обикновено в естествена демократична страна, с искания за правова страна. Когато самият парламент редовно и недодялан гази законите, какъв сигнал даваме на хората? Искаме от тях да съблюдават законите, ние самите личния си закон не съблюдаваме, защото правилникът е с сан на закон, уточни Вигенин.
Според него прибързаното гласоподаване е било за да се успокои обществото след случая в Стара Загора, само че „ вместо да се мисли задълбочено и редовно, се трансформира под паника закона, с цел да се замажат очите на хората “, сподели той.
За идните локални избори сподели, че Българска социалистическа партия е във финалната фаза за номиниране на своите претенденти за кметове и общински съветници, което ще завърши при започване на септември.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР