Вчера Русия отправи обвинение към САЩ за провокиране на електрическата

...
Вчера Русия отправи обвинение към САЩ за провокиране на електрическата
Коментари Харесай

Диетата на Мадуро - от сърце за Венецуела - част 2

Вчера Русия насочи обвиняване към Съединени американски щати за провокиране на електрическата повреда във Венецуела, довела до цялостен безпорядък - повече от 60 часа без ток в 23 щата, от общо 24. Авария, довела и до гибелта на десетки души, които са се намирали в болница сега. Няма ток и вода, тъй като водата е с електрически помпи, няма бензин, няма телефони, превоз и никаква връзка. Храната е развалена, доста медикаменти също - това значи още гибел.
Още преди дни Мадуро разгласи това за следващия бойкот, опозиционният водач Гуайдо е застрашен от развой.

Продължаваме описа на Мария , нейното пояснение за това какво се случва в чудесната страна, станала нейна втора татковина преди повече от 20 години.

Сама електростанция се оказва, че не може да бъде хакирана, тъй като е аналогова, дава отговор ни Мария незабавно откакто се добира до някаква връзка. И до място, където има ток.

През миналите дни за първи път са се чули крясъци по улиците - " Да пристигна Тръмп! ", това след сълзотворния газ, с който са потушавани митингите. Те не са огромни, тъй като хората се грижат по какъв начин да преживеят и да опазят околните си живи. " Разбира се, това нищо не значи.

Мадуро може да си остане на власт, в случай че няма интернационална помощ ", прибавя Мария и продължава описа си за предишните години и по какъв начин една богата и красива страна може да стигне до беднотия, съсипия и обезсърчение.

Началото

Идването на власт на Чавес през 1999 година, и целият последвал в годините цирк за неговото въздействие, харизма и месианство в Латинска Америка, е част от целия бананов популизъм, присъщ за тази част на света, смесен в съответния случай с доста, доста нефт. Когато Мария пристигнала във Венецуела цената на петрола била 7 $ за барел, а точно покачването по времето на Чавес до астрономичните 140 $ подкрепило неговото оставане в историята.

Един огромен венецуелски политик, Бетанкур, е споделил, че във Венецуела няма положителни или неприятни държавни управления, а единствено положителни или неприятни цени на петрола. Сигурно е по този начин, само че той не е планувал деструктивната роля на идеологията, и на Фидел Кастро.

Мария напомня, че Чавес идва на власт с към този момент мрачно минало - опит за държавен прелом през февруари 1992 години, отпред на дребна група военни с леви убеждения и прекарани четири години в пандиза, от който излиза опрощение (благодарение на съществуващата демокрация). Чавес не е лишен даже от политически права, което му разрешава да се кандидатира за президент през декември 1998 година Помня, че негов конкурент при тези избори беше една екс-мис Венецуела и кметица на един квартал на Каракас тогава, както и един от старите и необичани от никого политици.

В началото Чавес не говорел за комунизъм, или каквато и да било идеология, а единствено популизъм - обществено тъждество, битка с корупцията, незабавно обаче изискал референдум за смяна на конституцията. Увеличи президентския мандат от 4 на 6 години, с опция за безпределно преизбиране! Близкият контакт с Фидел Кастро е съдбоносен за него в личен проект, както и за Венецуела през идващите 20 години. Кастро го убеждава, че той е неговият правоприемник в Латинска Америка, негов " наследник ", новият Симон Боливар, който ще освободи континента от империализма и в същото време ще остане на власт през целия си живот. В подмяна - Куба получила опция да преживее през идващите години без съществуването на Съветския блок. 200 000 барела нефт дневно даром са единствено част от големите средства, които потеглиха към острова, споделя Мария и прибавя, че и сега, макар рецесията, Венецуела продължава да изпраща 100 000 барела на Куба, а самата Венецуела е напълно окупирана от кубинци, във всички сфери на ръководство.

Първите митинги

През април 2002 година избухват първите огромни митинги срещу Чавес. 10 дни национална стачка, първа милионна манифестация в историята на Венецуела, която стигна до Мирафлорес, седалището на президента. Манифестация, в която взе участие и Мария, и за първи път в живота си изпитва кошмара на сълзотворен газ: Манифестация, окъпана в първата кръв, пролята от Чавес, 19 души убити от снайперисти и 150 ранени. Същият този ден - 11 април 2002 година, военните, които тогава бяха към момента почтени и непокварени от идеологията, желаеха оставката на Чавес. Той беше затворен, властта - предадена в ръцете на опозицията (представителя на частния бизнес Кармона, един от уредниците на стачката), която - напълно неподготвена за този миг, реши да издаде указ, с който бяха уволнени членовете на Народното събрание, до нови избори. 6 дни по-късно, под напън на чавистите, военните обявиха, че това не е конституционно, и върнаха Чавес на власт.

Тогава се стартира и " цялото това мазало ", което унищожава Венецуела - тотална разпра на Чавес, който вкарва всички генерали в пандиза, уволнява и убива. В края на същата година, петролната компания на Венецуела, PDVSA, още веднъж разгласи национална стачка, към която се причисли цялата страна. Тя продължава 63 дни, а доста деца вървят на учебно заведение с маски за сълзотворен газ, спомня си Мари. В края стачката е окъпана в кръв, а няма триумф, тъй като в това време Чавес е назначил към този момент нови, правилни нему, генерали, 20 000 от общо 40 000, работещи в петролната компания, са уволнени - целия върховен и междинен личен състав. Така стартира разрухата на петролната компания - кокошката със златни яйца на Венецуела. Следва предопределение на 10000 души нов личен състав, който няма концепция от нефт, само че правилен на партията на Чавес. Почти всички петролни кладенци в този момент са запушени, само че касата на PDVSA се трансформира в персонална каса на Чавес, а след това и на Мадуро. Тези 20 000 уволнени петролни експерти, едни от най-хубавите на международно равнище, в този момент работят по всички краища на света.

Така - от 3,5 милиона барела дневно, които произвеждаше Венецуела преди идването на Чавес на власт, в този момент създава единствено 1 милион дневно, от които 600 000 барела отпътуват за Китай, за погашение на заеми, от дълго време изхарчени.

През 2003 година Чавес вкарва валутния надзор, съгласно който във Венецуела всички останали валути са противозаконни, а всички сметки може да са единствено в боливари. Този " валутен ръб " беше и продължава да бъде най-големият призрачен сън за стопанската система на страната, доведена до руини, декларира Мария.

А за какво Чавес има поддръжка?

Защото Кастро го е научил по какъв начин да ръководи бедните. Мария изброява - раздава пари без да работа отсреща, против преданост и сигурен избор. Венецуелците постоянно са били известни със своя тъй наречените петролен клиентилизъм, те са привикнали всички държавни управления да им дават, а те да желаят. Разбира се, никое държавно управление в историята на страната не е разполагало с милиардите, които получаваше Чавес от петрола. Чавес стартира да изяснява на бедните, че те не са отговорни, че не са учили или не работят, а са отговорни богатите, които са им взели парите, които им се поставят от петрола.( И досега венецуелците получават не 12 заплати на година, ами 16, плюс един куп спомагателни заплащания, макар че при актуалната хиперинфлация това е нищо.) " Т.е, постанова се концепцията, че всичко ти се поставя единствено тъй като си се родил в страна с нефт и не би трябвало да учиш и да работиш за това. " Чавес вкарва така наречен трудова устойчивост, inmovilidad laboral, т.е. без значение дали един служащ работи или не, не може да бъде уволнен. И досега е по този начин! Трябва да му бъдат препоръчани доста пари, с цел да благоволи да подпише оставка си.

Чавес построява 2 милиона къщи за небогати, дава им ги преди избори, а в случай че не гласоподават, им ги вземат. Тези къщи не са благосъстоятелност, те не могат нито да се продават, нито да се наследяват. Това се случва и сега.

Как продължи заличаването на Венецуела

Чавес експропиира всички огромни латифундии, т.е. земи, които бяха богати и продуктивни, с по 4 реколти на година. Сега тези земи са пустеещи. Въвежда оптимални и следени цени на питателните артикули, без значение на цената на националния производител. Хората всеобщо банкрутират, а Чавес внася, да вземем за пример, храни от камарада Лула, от Бразилия с тъй наречените преференциален $, и по-късно ги продава на ниска цена. Следва реквизиция и на някои частни вериги от супермаркети, с цел да има къде да се продават тези евтини храни (правителството няма собствени). В момента тези магазини също са развалина, тъй като Мадуро няма пари.

На процедура всичко, което е национализирано, е унищожено - електричеството, телефонните услуги, водата, производството на газ, на цимент, мините.

Целта на Чавес е всички да бъдат подвластни стопански само от страната и съвсем съумява да го реализира - частните компании са малко, няма точна статистика, само че, съгласно оценката на Мария - към 80% по-малко. Капиталите се изнесоха, и непознати, и национални, частният бизнес, дружно с хората също - в Панамас, в Колумбия, в Маями към този момент има и цялостен венецуелски квартал - Доралцуела.

Всичко това се случва на фона на това, че Венецуела е била постоянно една от най-богатите страни в Латинска Америка, а сред 1953 и 1957 година е 4-тата най-богата страна в света, 4 пъти по-богата от Япония и 14 пъти по-богата от Китай.

Какво се построява през тези години

На процедура нищо, дава отговор Мария - нито една автомагистрала, нито една фабрика. Строителството съвсем го няма, тъй като беше частно, и никой не желае към този момент да влага, с цел да строи, нито здания, нито молове. Страната е върната, споделят, с 50 години обратно, аз мисля, че в случай че остане на власт Мадуро, ще бъдат и повече. "

Отделно Чавес харчи невероятни средства за експорт на своята гражданска война, по съвет на Кастро. Казват, че сумите са повече от 5 пъти План Маршал, само че не е истина, те са доста по-големи, съгласно Мария. Всички дребни карибски страни са подчинени напълно със основаването на ПетроКарибе, т.е нефт съвсем даром, с заем за 20 години. Всички леви партии в Латинска Америка - в Аржентина, фамилия Киршнер, Ево Моралес в Боливия, Никарагуа, Рафаел Кореа в Еквадор, Лула в Бразилия, левицата в Колумбия, дори терористичната организация Фарк и ЕТЛ, левицата на Испания, партията Подемос, да вземем за пример, потичат големи средства, милиарди, не милиони. " Популизъм и демонстративен антиамериканизъм, само че единствено външен, несъмнено, тъй като по времето на Чавес са достигнати същински върхове в търговията (непетролна) със Щатите.

За Щатите и петрола

Изобщо позицията анти-Америка, изключително на Чавес, е заслон за наивници, и причина да му ръкопляскат всички антиамерикански настроени хора по света, изяснява Мария.

Също и тематиката за Съединени американски щати и венецуелския нефт. Щатите нямат потребност да " вземат " в дословен смисъл на думата петрола на Венецуела, тъй като двата пазара по този начин или другояче са свързани. Мария показва " втората кокошка със златни яйца " на Венецуела - CITGO, която оперира на американска територия. На процедура Венецуела има на американска земя 4 рафинерии и верига от 14 000 лични бензиностанции. Венецуелският нефт е тежък и характерен за обработка, той се изнася за Щатите, преработва се там, продава се бензина в личната комерсиална мрежа от бензиностанции, и доларите идват в сметката на венецуелското държавно управление. Невероятен бизнес, през всичките тези години. Независимо, че Чавес и Мадуро са продадоли една част от бензиностанциите на CITGO, както и една от рафинериите, сега - за Мадуро, парите от петрола, който купува Америка, са единствените доходи.

Властта

Докато беше жив - 2013 година, Чавес завзе всички " самостоятелни " управляващи във Венецуела. Върховният съд - промени броя на магистратите от 12 на 25, новите магистрати са назначени по убеждение на Чавес. В прокуратурата също са назначени негови хора. До 2015 година Народното събрание също е напълно под контрола на Чавес, тъй като опозицията " прояви нелепостта " и бойкотира самите избори като митинг против корумпираната към този момент изборна система.

В тези години стотици са хвърлени в пандизите, доста от тях до живот. Всички опозиционни политически водачи от опозицията са в пандиза, или в заточение. Със мощ и кръв е подтиснат огромния студентски митинг от 2017 година.

Хората малко по малко отпътуват, спомня си Мария. Цяло едно младо и образовано потомство е разпиляно по света. Новото потомство не познава Венецуела от преди, само че вижда мизерията и глада сега.

Властта в този момент, формалната

Според Мария, Мадуро ще остане в историята като най-ненавиждания от всички президент на Венецуела. Самото му избиране за президент през цялото време е подозрително. Той е роден в Кукута, Колумбия, което го прави колумбиец по рождение, а конституцията не позволява двойно поданство за президента. Самите избори преди 6 години, които той завоюва проформа, с минимална разлика, бяха доста оспорвани. Реалната информация е доста по-различна от резултатите, а митингите на хората по улиците през последващите дни, още веднъж облени в кръв.

Тъй като във Венецуела обичайно армията е решаваща за всяка промяна на властта, а Мадуро няма пари да продължава да поддържа военните на своя страна, съгласно Мария им е дал всички вероятни противозаконни търговии. Наркотрафик преди всичко. И това е на държавно равнище. Мария споделя, че даже един от синовете на брачната половинка на Мадуро, Силия Флорес, е заловен с 800 кг. кокаин и в този момент е в американски затвор. На второ място - контрабанда с бензин, който е доста на ниска цена във Венецуела. Търговия с храни, пране на пари, търговия с оръжие. Всички министри сега са генерали, които нямат визия от безусловно нищо. " Свикнахме да слушаме парадокси, които звучат като анекдот, само че за жалост не са. От вида на: министър на здравето афишира бебешките памперси за капризи на империализма, по тази причина венецуелските революционни бебета би трябвало да се научат да си вървят сами на тоалетна от 3-4 месечна възраст. "

Щатите демонстрираха самообладание към диктатурата във Венецуела досега, в който беше назначен за вице президент на Венецуела Тарек Ал Айсами, разгласен за Капо Номер 1 на наркотрафика и тероризъм в тази част на света. Това е било преди към 3 години и е огромна неточност от страна на Мадуро. Отговорът на американците идва незабавно - Венецуела влиза в " черния " лист на страни, опасност за американския народ, блокирани са банкови сметки на висши държавни чиновници, анулират се визи, банковите интервенции се наблюдават за пране на пари.

В момента върхушката от 50 души към Мадуро, тези, които го държат на власт, са с напълно блокиран излаз от страната, блокирани пари, визи и опасност от гонене и затвор из целия свят. Затова е невероятно те да се съгласят на нещо друго от власт, до момента в който я удържат.

Невъзможни са към този момент и договаряния, през последните 2 години имаше 2 опита за такива, само че без никакъв триумф. Невъзможни са бързи избори, тъй като би трябвало да се промени цялата изборна система, декларира Мария и продължава:

Пропадането в бездната на хиперинфлация и беднотия е невероятна. Прогнозите за 2019 година са 31 милиона % инфлация, което е нещо неуместно, само че не и невероятно.

Утрешният ден

Не знаем какво ще стане. Единственият метод е да бъдат уверени военните, че няма да бъдат преследвани, и те да принудят Мадуро да си замине. Но за висшите военни това също е мъчно за осъществяване. Има насъбрана от години ненавист. И в случай че се измъкнат от Венецуела читави, някъде по света ще ги заловен и съдят.

Бихме желали да забележим предходната Венецуела, богата, изобилна и общителна, необикновен климат и естествени хубости. Красотата на Андите, джунглата на Ориноко, водопадите на Канаима, кораловите архипелази на Лос Рокес... Единственият хотел с морска вода по стаите, който съм виждала - беше още преди 20 години на остров Маргарита, карибския остров на Венецуела...Хотел La Samanna....

За Мария е мъчно да изясни всичко, което се случва към нея, признава че систематизираното и аналитично мислене за действителността във Венецуела е душевен мъчно търпимо, по тази причина и хората там са съсредоточени върху сегашния миг, върху оцеляването.

Въпреки че има предпочитание, а и потребност да изясни необяснимото, на другите хора, на останалия свят.

" Беше естествена страна... страна, която ми разреши да реализира тъй наречените американска фантазия, само че малко по на юг... С доста труд, несъмнено, само че и за доста по малко време, в сравнение с в Северна Америка. " Може би имах и шанс, признава Мария и прибавя - " Просто естествена страна, която дава опция този шанс да се материализира. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР