Вчера председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, след като

...
Вчера председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, след като
Коментари Харесай

Политологът Първан Симеонов пред „Труд“: Ако сега има избори, ГЕРБ ги печели. Но утре?

Вчера ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка, откакто отхвърли да вкарва страната в парламентарна рецесия. Ден преди този момент Българска социалистическа партия напусна Народно събрание и ултимативно съобщи, че ще влезе в пленарната зала единствено след оставката на Главчев. По този метод някогашният към този момент спикер на Народното събрание подаде топката в полето на своите и не разреши спомагателни нерви и политически пристрастености в идващите дни. Правилно ли изигра ходовети си Българска социалистическа партия, какво следва оттук насетне и устойчиво ли е държавното управление – на тези въпроси дава отговор Първан Симеонов .

– Какво става, господин Симеонов – европредседателството наближава, а политиката ни се тресе от кавги – един по един и то всеки ден. Защо се стигна до обстановката най-голямата парламентарна група от опозицията да напусне Народното събрание, а по-късно и до оставката на шефа на Народно събрание Димитър Главчев?
– Става тъкмо това, което откривателите от „ Галъп интернешънъл “ и института „ Иван Хаджийски “ казвахме, че ще се случи. Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо да обтегне нервите на ГЕРБ и ще разчита на това, че те потвърдено не устоят в такава обстановка.
И ГЕРБ си изпусна нервите – в тази ситуация Димитър Главчев. Изгонването на Нинова беше голословно. Очевидно пресилено. И даде страхотна топка на Българска социалистическа партия. По две аргументи – първо, даде им мотив за това, което направиха и смъкнаха ръководителя на Народното събрание; второ, заличи се една дребна преднина, която ГЕРБ бяха взели – те бяха споделили „ ще ревизираме приватизацията “ и по този начин още веднъж бяха взели самодейността в говоренето и бяха сложили Българска социалистическа партия в режим „ отговор “. Това в този момент леко потъна. Българска социалистическа партия очевидно от дълго време са възнамерявали сходен ход и в този момент получиха оправдание за него. Иначе самият господин Главчев е логичен човек и тук става дума за моментна неточност. ГЕРБ се уплашиха и първо го удариха на молба към Нинова „ да се схванат по мъжки “. А след това пристигна саможертвеният ход с оставката. ГЕРБ са потвърдили, че ги могат тези ходове. И това, прочее, се харесва на хората.

– Смятате ли, че напускането на Народното събрание беше верен ход от страна на Българска социалистическа партия?
– Партийно – да, явно. Държавнически – не напълно. От една страна, това й е работата на опозицията. От друга страна, може да се пресоли манджата и хората да си кажат: това са малко изкуствени, пресилени проблеми, и то тъкмо, когато България би трябвало да се показа добре.

– Каква са задачите на Българска социалистическа партия и на нейния водач Корнелия Нинова? Новата политическа обстановка в страната не наподобява по никакъв начин добра.
– Целта на Българска социалистическа партия е да смъкна държавното управление. Но не незабавно. Сега е още рано и в случай че има нови избори, ГЕРБ може още веднъж да ги вземе. Това демонстрират числата. Обективна обстановка за рухване на държавното управление в този момент няма. Че и след това няма да има. Има единствено субективна – нервите на Борисов. Преносно, само че и напълно безусловно. Той от дълго време е посочил, че не устоя, когато му скапват комфорта, егото, в тази ситуация интернационалното наличие е тъй наречените И в такива случаи Борисов просто скапва играта и отива на избори. Проблемът е, че в този момент няма по какъв начин толкоз елементарно да обърне масата – тъй като идва председателството. Затова Българска социалистическа партия ще употребява случая да разгаря проблемите и по този начин последователно да смъква поддръжката за властта – до момента в който тя е заклещена без излаз и най-малко в идващите шест месеца не може току-тъй да каже обичаното си „ отиваме на избори “ или сходно.

– Но в случай че ГЕРБ стартира да губи поддръжка?
– Ако губи поддръжка, това ще е гладко и дълготрайно, а не бързо. Защото първоначално борбата сред двете партии стяга и двете и парадоксално укрепва ГЕРБ и патриотите. Но в дълготраен проект всяка власт губи поддръжка в хода на мандата. Затова ГЕРБ ще ерозира като поддръжка гладко, ходило по ходило надолу. И дано не забравяме, че председателството евентуално може да им даде спомагателна легитимност. Затова споделям, съществени справедливи предпоставки това държавно управление да падне бързо, не се намират. Въпросът е, че в обстановка на толкоз кавги се работи много мъчно и нервите в миналото се скъсват. А Българска социалистическа партия май е подготвила най-големите си козове тъкмо за месеците на председателството.

– Стабилно ли е ръководството и ще издържи ли всички земетресения?
– Първо, няма публично мнение това държавно управление да пада – не е готово, не е втасало. Може и да не втаса. Дори и четири години може да устои. После, стопанската система не е зле и нашите данни демонстрират, че и хората усещат това. Освен всичко, няма някакъв икономическо-медийно-политически кръг, който да е против държавното управление. Имам поради огромен. Помните, когато през 2013 година сваляха Борисов, против него имаше банка и огромни медии. Сега всички значими кръгове сякаш имат присъединяване в това държавно управление. Важен фактор би могло да бъде външно въздействие – да вземем за пример, нещо източно да желае да клати запада посредством люлеене на страната, която управлява главен западен клуб. Но този риск не е вест, а и е калкулиран от Борисов. Нека не забавяме, че Борисов си приказва добре с изтока. Да желае някой патриотите да си вървят?

– Искат го от Движение за права и свободи.
– Да, само че това даже прави реклама на държавното управление. Вижда се, че патриотите са признати относително безконфликтно от обществото ни. Въобще, справедливи предпоставки за рухване няма, че даже и за преформатиране. Пак споделям, има субективни – Борисов е потвърдил, че в политиката на страната точно егото му е определящо. Е, тъкмо това его в този момент ще бъде подложено на голямо тестване. Не е изключено нервите да Борисов да се скъсат даже и в този момент, даже и по време на председателството и да изиска нови избори. По-малко евентуално, само че не и изключено. Но и би трябвало да си дадем сметка за още нещо. Борисов в действителност има желанието България да се оправи добре. Той разви подобен нюх в годините. Вече мисли за своето място в историята, а и означи положителни интернационалните резултати. Заради всичко това към егото му като фактор, би трябвало да прибавим и въпреки всичко държавнически нюх. Дано не ви прозвуча като добряк.

– Помните ли, когато преди 12 години бе свален от поста си началник на Народно събрание проф. Огнян Герджиков? Напомня ли ви обстановката за 2005-а година, въпреки че тогава бе друго – Герджиков бе свален от своите?
– По-скоро наподобява на обстановката с кабинета Орешарски. Прекалено доста прилики има. Впрочем и тогава, и в този момент индикаторите, които ние мерим,за това по какъв начин хората възприемат стопанската система, бяха положителни. Но има и една съществена разлика – тогава имаше един мощен стопански кръг против Борисов. И Орешарски падна, когато този кръг отдръпна доверието си и от Българска социалистическа партия, а след това го върна към Борисов. Сега множеството стопански кръгове имат ползи в държавното управление на Борисов и не напират да го смъкват. Наскоро обаче Движение за права и свободи ескалира съществено настояванията си за повече власт посредством премахване на патриотите. Това може да е предвестител на смяна на отношението на политико-икономическия конгломерат Движение за права и свободи към кабинета. Движение за права и свободи се нуждае от повече власт и запас, с цел да побеждава в борбите в своята ниша. И в случай че съществено са решили да преформатират кабинета или да го махнат, това към този момент не е смешка работа.

– Отчита ли ГЕРБ задоволително радикализирането на Движение за права и свободи и тяхната цел за разглобяване на сегашната формула на ръководство – ето, думите на Мустафа Карадайъ стават все по-тежки и съответни? В сряда депутатите на Движение за права и свободи също напуснаха Народното събрание.
– Поведението на Движение за права и свободи е забавно, тъй като за никого не е загадка, че икономическите ползи на Движение за права и свободи и в този момент наподобяват показани в държавното управление. Да не би Движение за права и свободи да не ги брои към този момент тези ползи за свои? Да не би политическото крило на Движение за права и свободи към този момент да се разминава с икономическото? Това е стилната градска мълва от месеци. Аз персонално, към този момент, намирам това за малко евентуално. Добре, хайде да обобщим по този начин: стабилността на държавното управление зависи от нервите на Борисов, от това какво решение ще вземе Доган, и от това дали патриотите ще са постоянни и дружно с ГЕРБ. Тоест (смее се): освен от нервите на Борисов, само че от хладнокръвието на Доган, а и от – да речем – характерния жанр на Валери Симеонов.

– Елена Йончева – нежната журналистка, тя ли се трансформира в най-големият коз в ПГ на Българска социалистическа партия? Всичко, което направи, се трансформира в призрачен сън за ръководещите?
– Да. Нали по тази причина се оказа, че думата постистина е съществена дума на съвремието ни. Постистина е когато имиджът е по-голям от обстоятелството. Затова и партиите се ориентираха към хора, които основават имидж – публицисти, анализатори, политолози. Елена Йончева, Тома Биков, Антон Тодоров, Иво Христов, Александър Симов – положителни или неприятни, точно тези хора дават яркостта на политическия развой.

– Как да тълкуваме обстановката, в която се оказа Народно събрание – Веселин Марешки, който има шест обвинявания и два свалени имунитета, да може да прави каквото си желае в Народното събрание, тъй като от неговия златен пръст зависи всичко?
– Всъщност властта погна Марешки и по този начин го „ опитоми “. Така прави ГЕРБ с сътрудниците си, коства ми се. Бие и гали. Господин Марешки обаче е интелигентен човек и видя каква е ориста на предходни сходни обединения – станаха безформен запас за депутати на ГЕРБ. И по тази причина Марешки събра в Народното събрание в действителност правилни свои хора. И до момента не са съумели да го разцепят и обезличат. Той си подвигна цената още при разискването на вота на съмнение. По всичко проличава, че това е в действителност добър предприемач.

– Инициативата на Движение за права и свободи за промени в конституцията, посредством които да се отстрани отминалостта в покупко-продажбите от приватизацията, бе подкрепена от ГЕРБ. Това значи ли, че ще се случи и до къде може да стигне? Заради това да има мир ли го прави Борисов?
– Като жител притискам палци за такава проверка. Като откривател съм песимистичен, че нещо действително ще се случи. ГЕРБ го прави, тъй като е значимо да дава отговор на възходящите стремежи на Движение за права и свободи. А и тъй като се допуска, че ГЕРБ като нова партия, няма да понесе евентуални вреди от проверка на приватизацията. Предполага се, че такива вреди ще понесат старите партии – червени и сини. А тъкмо те сега се пробват да заловен ГЕРБ в червено-синьо менгеме. Такава беше и нашата прогноза, в случай че помните – че червени и сини ще почнат да звучат в един глас против ГЕРБ. Забелязахте ли, че дясната преса също се ядоса на Главчев. Ключово значимо в този момент за Нинова е да вземе синя външна страна. Както през 2013 година Станишев получи стотици хиляди гласове „ дясна “ добавка за Българска социалистическа партия, единствено и единствено да не остава ГЕРБ на власт. Засега обаче Българска социалистическа партия не може да моли дейно към дясна външна страна – тъй като не се кара с ГЕРБ по двата най-важни за сините хора въпроси: съд и промени. Българска социалистическа партия не споделя нищо за правосъдната промяна и в никакъв случай не споделя „ харчете парите по-ефективно “. Казва единствено „ харчете повече пари “. Междувременно на скамейката стои Трифонов и е подготвен да разпилее наказателния и протестен избор в едни възможни избори – избор, който Българска социалистическа партия ще се опита да монополизира.

– Ако си представим същата картинка по време на европредседателството – един неверен ход на ГЕРБ или на ръководителя на Народно събрание и Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи изоставен Народното събрание в деня, в който да вземем за пример в София са се събрали европейските водачи – какво би станало тогава?
– Всъщност, не е чак такава драма. Но може да досади. Докато хората гледат всичките кавги, това работи и за Българска социалистическа партия, и за ГЕРБ, тъй като стяга и двата лагера. Хората гледат двата тима на терена, палят се за единия, и мачът е толкоз яростен, че не им хрумва да гледат встрани. Но в случай че мачът продължава да е толкоз противен, ще погледнат на пистата, където все някой загрява и вика „ всички са маскари “. Този път Трифонов, преди този момент Марешки, преди този момент Бареков, преди този момент Яне Янев, преди този момент Борисов, преди този момент Сакскобургготски, преди този момент Жорж Ганчев…

– Как гледате на сходна теза – че главата на парламентарния началник Димитър Главчев е паднала поради Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент, който е у нас. Твърди се, че когато схванал, че опозицията няма да участва в залата, Таяни изрично отказал да приказва „ пред празна зала “ в Народно събрание. Колкото и необикновено да наподобява това, допустимо ли е да е по този начин?
– И това може да е било фактор. Но по-важният въпрос в този момент е: схванаха ли се нещо Нинова и Борисов. Например: „ Махаме Главчев, само че вие мирувате най-малко шест месеца “. Ако са се разбрали, значи в този момент имаме стихия пред мъртвило. Ако обаче не са се разбрали, бедна ми е фантазията какво може да направи Нинова в идните месеци. Тогава ще е стихия след стихия.

– В цялата тази дисхармония къде е президентът – битката с корупцията се трансформира в негов непокътнат знак в говоренето?
– В комфортна роля е президентът. В типичната президентска: карат се леви и десни и той може да е съдия и да не понася загуби. В такава роля се мъчеше да е Борисов – да се карат Нинова и ГЕРБ, или ГЕРБ и Радев, а Борисов надпартийно и интернационално да сдобрява и балансира. Е, с епизода „ Главчев “ Нинова извади Борисов на кръга. Нещо, което той ловко избягваше половин година. Преди това го извади на кръга и самият Радев.

Нашият посетител
Първан Симеонов е политолог. Изследовател в региона на демоскопските изследвания, политическите партии, градската среда и други. Преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Изпълнителен шеф на “Галъп интернешънъл ”, откривател в Института по социология “Иван Хаджийски ”. Член на клуб “Конрад Аденауер ”. Участник в научни проучвания в разнообразни области. Работил е като политически съветник, редактор, водещ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР