Вчера от Двореца съобщиха тъжната вест, че кралица Елизабет Втора

...
Вчера от Двореца съобщиха тъжната вест, че кралица Елизабет Втора
Коментари Харесай

Синеокото и срамежливо момиче Лилибет, което стана кралица и спечели сърцата на милиони

Вчера от Двореца оповестиха тъжната новина, че кралица Елизабет Втора е умряла. Тя си е отишла умерено, обградена от най-близките си хора. Това е краят на една ера за монархията, само че и краят на един невероятен човешки живот.

Как духовитата принцеса Елизабет се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в историята? Как се е трансформирала в толкоз обичан монарх, подчинил живота си на фамилията и в работа на своите жители?

 кралица елизабет Getty

Целият живот на Елизабет Втора е бил изпълнен с възприятие за дълг, огромни отговорности и трагични събития - от работата ѝ по време на Втората международна война, през срещите ѝ с общо 876 международни водача, царуването ѝ по време на 14 разнообразни министър-председателя, до метода, по който сплоти кралското семейство след трагичната гибел на принцеса Даяна и скорошното решение на принц Хари да се откаже от кралските си отговорности и привилегии и да се реалокира в Съединени американски щати дружно със брачната половинка си Меган Маркъл.

Но преди да седне на трона, тя е била просто " Лилибет ". Срамежливо момиче, което обожавало татко си. Баща, който не е имал никакви планове дребната му Лилибет да стане кралица един ден.  Двете с по-малката й сестра Ан си играят на двора, танцуват, яздят кон, возят кукли в детска количка, засаждат цветя и обикалят зелените площи на двореца, обградени от обичаните домашни животни - кучетата.
 Кралица Елизабет и любовта ѝ към коргитата  Кралица Елизабет и любовта ѝ към коргитата  Кралица Елизабет и любовта ѝ към коргитата  Кралица Елизабет и любовта ѝ към коргитата
Като бебе Елизабет била с руса коса и пронизващо сини очи. Ражда се тъкмо в 2:40 сутринта на 21 април, 1926 година. Само десетилетие по-късно татко ѝ става крал след абдикацията на брат си Едуард. Нейно Височество била любопитно и мъдро момиче, а самият Чърчил я разказва като " огромен облик " и то на нежната възраст от 2 годинки.
                             

По време на Втората международна война, през октомври 1940 година, на 14-годишна възраст принцеса Елизабет прави първото си обществено послание по радиото - обръщение към децата на Обединеното кралство. Първият й публичен ангажимент е среща с танковия батальон на пехотната кралска армия, извършена на 21 април 1943 година Малко откакто навършва 18 години, Елизабет е назначена за държавен консултант.

През 1947 година в Република Южна Африка е първото публично посещаване на 21-годишната Елизабет като принцеса, заместваща обикалящия по фронтовете на Втората международна война крал Джордж Шести. Дотогава тя към този момент е получила първото си звание - младши пълководец и водач на камион по време на войната. Кралят не й позволява да стане здравна сестра и по тази причина Елизабет се записва в спомагателните женски елементи. 

Там тя прави следното изказване:

" Обявявам пред всички вас, че ще посветя живота си, без значение дали той ще бъде дълъг или къс, на работа към вас и към огромната империя, от която всички ние сме част. "

Тогава никой не е могъл да планува, че младата Лилибет ще ръководи цели 70 години и в действителност ще извърши своето енергично заричане!

 кралица елизабет Getty

Друг забавен факт от детството на кралицата е, че Елизабет вижда за първи път бъдещия си брачен партньор, роденият на гръцкия остров Корфу принц Филип, когато е едва  13-годишна. Тя е влюбена в него през всичките години досега, когато по време на разходка в Балморал през 1946 година той й прави публично предложение.

Сватбената им гала е на 20 ноември 1947 година в Уестминстърското абатство. Принц Филип се отхвърля от гръцкото си поданство и всичките си трофеи, а крал Джордж Шести му дава купата херцог на Единбург. От ноември 1949 година до февруари 1951 година младото семейство живее в Малта, където принц Филип е изпратен по работа като офицер от военноморския флот. На 14 ноември 1948 година се ражда първото им дете - Чарлз Филип Артър Джордж, принц на Уелс и граф на Честър. Принцеса Ана се ражда на 15 август 1950 година, принц Андрю - на 19 февруари 1960 година, и принц Едуард - на 10 март 1964 година  Бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип продължава 73 години, до гибелта на принц Филип на 9 април 2021 година

 принц филип кралица елизабет Getty/Gulliver

Вижте тук още редки фотоси от детството на Елизабет и от годините ѝ преди да стане кралица:
 Редки фотоси на Елизабет Втора преди да стане кралица  Редки фотоси на Елизабет Втора преди да стане кралица  Редки фотоси на Елизабет Втора преди да стане кралица  Редки фотоси на Елизабет Втора преди да стане кралица
Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР