Вчера мъж с присаден мозъчен имплант от компанията Neuralink участва

...
Вчера мъж с присаден мозъчен имплант от компанията Neuralink участва
Коментари Харесай

Пациент с мозъчен чип на Neuralink демонстрира „телепатия“

Вчера мъж с вкоренен мозъчен имплант от компанията Neuralink взе участие предаване онлайн в обществената мрежа X (известен преди като Twitter), като употребява устройството, с цел да играе онлайн партия шах.

През май 2023 година Агенцията за надзор на храните и медикаментите (САЩ) даде малко спорно позволение на Neuralink да тества устройството на компанията върху хора след опити върху маймуни и прасе на име Гертруда. И през януари 2024 година компанията афишира, че за първи път е инсталирала чип на човек.

Към края на февруари 2024 година създателят на Neuralink Елон Мъск даде настояща информация за тестванията на импланта върху хора, като твърди, че получателят към този момент може да го употребява, с цел да ръководи курсор на екран – единствено с мисълта си.

При проява на технологията онлайн в сряда реципиентът – за който в този момент се знае, че е 29-годишният Ноланд Арбо – сподели, че е кадърен да движи курсора с забележима лекост, като го употребява за игра на шах.

ⓘ CHRне носи отговорност за наличието, споделено от външни уеб сайтове.

„ Обичам да играя шах, тъй че това е едно от нещата, които всички вие ми дадохте опция да направя. През последните няколко години не бях в положение да върша доста, изключително по този метод “, изяснява Арбо по време на живото предаване. „ Трябваше да употребявам устата си [чрез устройството], само че в този момент всичко се прави с мозъка ми. “

Арбо, който е бил неподвижен под раменете при автомобилна злополука, споделя още, че интервенцията е била сполучлива и по-късно образование с устройството е съумял да го употребява, с цел да управлява курсора на екрана, като даже е играел видеоиграта Civilization VI.

„ Започнахме да опитваме няколко разнообразни неща. В общи линии преминахме от разграничение на въображаемото придвижване от опита за придвижване. Така че огромна част от това, с което започнахме, беше опит за придвижване. Опитвах се да движа, да речем, дясната си ръка наляво, надясно, напред, обратно “, споделя той в презентацията. „ И оттова нататък за мен стана интуитивно да си представям по какъв начин курсорът се движи. В общи линии това беше като да използваш Силата [препратка към „ Междузвездни войни “]. Можех да го накарам да се движи, където си желая, поглеждам някъде по екрана и той отиваше там, което беше доста диво прекарване. “

Мозъчно-компютърните интерфейси са вълнуваща тематика и имат капацитета да подобрят живота на хората с парализа. Това обаче е единствено първия тест на устройството на Neuralink върху хора и следва дълъг път.

„ Работата още не е завършила. Бих споделил, че се сблъскахме с някои проблеми “, споделя Арбо. „ Не желая хората да мислят, че това е краят на пътуването, към момента има доста работа за извършване. Но животът ми към този момент е друг. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР