Вчера Големият адронен колайдер (LHC) достигна пълна мощност след нова

...
Вчера Големият адронен колайдер (LHC) достигна пълна мощност след нова
Коментари Харесай

Модернизираният Голям адронен колайдер заработи с пълна мощност, което удвои темпото на научните изследвания

Вчера Големият адронен колайдер (LHC) доближи цялостна мощ след нова рационализация. Преди това LHC сблъскваше протонни снопове при 13 TeV, само че след модернизацията силата на конфликта беше увеличена на 13,6 TeV. Въпреки че нарастването наподобява нищожно, нарасналата активност на конфликтите, по-големият брой протони в сноповете и новите детектори ще ускорят проучванията в LHC до два пъти.

LHC работи на цикли (Run), по време на които се събират данни за по-късен разбор. След няколкогодишна рационализация, която дава опция както за увеличение на силата на конфликта, по този начин и за прибавяне на нови детектори към оборудването, стартира нов цикъл на събиране на данни. Настоящият цикъл е третият (Run 3). LHC беше спрян през 2018 година след пробег 2 и от съвсем три години е в развой на рационализация.

Комплексът стартира да работи още веднъж през април тази година. Тъй като това е извънредно комплициран инструмент с хиляди контролери, по принцип не е допустимо да го стартирате с едно натискане на бутона. Инженерите последователно увеличаваха силата на сноповете, до момента в който на 5 юли съумяха да доближат оптималната допустима стойност от 13,6 TeV.

" Има хиляди връзки, комутатори, контролери от всевъзможен тип. Не можем просто да включим един огромен ключ и да кажем: " Това е всичко, започваме. Трябва да създадете огромен брой магнити, а това лишава доста старания и време. Това е необикновено сложна работа, а нашите колеги-инженери, които започнаха работа с ускорителя, се оправиха с тези проби и настройки единствено за 3-4 месеца, това е мъжество ", съобщи пред РБК ректорът на Националния проучвателен нуклеарен университет MEPhI лекар на физико-математическите науки Владимир Шевченко.

Според физиците увеличената до два пъти активност на протонните конфликти в колайдера ще форсира научните проучвания върху него. Вместо 10-15 години работа, събирането на нужните данни ще отнеме до 5 години или даже по-малко. Научните открития ще се вършат по-често и за по-кратко време.

Руски и беларуски физици ще продължат да работят в Големия адронен колайдер до лятото и есента на 2024 година по към този момент отворени планове. Временно се не разрешава откриването на нови планове, макар че съдействието с Русия и Беларус може да бъде преразгледано в бъдеще.

Големият адронен колайдер е издигнат през 2008 година, с цел да тества Стандартния модел на физиката и да търси нови данни за фундаменталните частици. Хадроните са частици, формирани от кварки. Най-простите адрони да вземем за пример са неутроните и протоните. Атомите и молекулите също принадлежат към адроните, както и вие и аз като цяло. От това произлиза и името на оборудването - Голям адронен колайдер.

Увеличаването на силата на конфликта ще усили честотата на някои събития, което ще разреши да се уточняват параметрите на частиците от Стандартния модел и да се опитаме да открием отклонения от този модел. А всички отклонения са път към незнайното, като да вземем за пример откриването на тъмна материя, тъмна сила или антиматерия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР