Вчера беше втория вторник на месеца, което означаваше за Windows

...
Вчера беше втория вторник на месеца, което означаваше за Windows
Коментари Харесай

Излязоха януарските обновления за Windows

Вчера беше втория вторник на месеца, което означаваше за Windows потребителите единствено едно: време е за ъпдейт.

Януарският Patch Tuesday се очакваше с интерес от мнозина, поради CVE-2020-0601 – уязвимостта, която Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (АНС) рапортува на Microsoft по-рано тази седмица. Тя визира Windows 10, Server 2016 и Server 2019, като е обвързвана с проблем в метода, по който Windows CryptoAPI валидира ECC (Elliptic Curve Cryptography) документите. Уязвимостта получи базова CVSS оценка от 8.1, което служи да покаже нейната съвестност. Обновяването на засегнатите версии на Windows е наложително.

Освен упоменатата накърнимост обаче, Microsoft разгласява решения и за други 48 открити казуса. Специално внимание заслужават три уязвимости, свързани с Remote Desktop Protocol, към който компанията продължава да доставя кръпки за открити евентуални опасности, свързани със сигурността. Два от бюлетините засягат уязвимости в Remote Desktop Gateway, а един от проблемите (CVE-2020-0611) е в RDP клиента. И трите казуса могат да бъдат експлоатирани по далечен път.

С януарските обновления Microsoft адресира също по този начин открита накърнимост в Windows Search Indexer, която е обвързвана с опцията за откриване на конфиденциална информация, което да разреши и следващо компрометиране на системата. Покрити са и новооткрити проблеми в Windows Subsystem for Linux, три сериозни уязвимости в Microsoft Excel, позволяващи осъществяването на случаен код отдалечено. Сред другите решени проблеми тук са такива, които са свързани с Internet Explorer, графичния съставен елемент в Windows и към самата система,.NET Framework, Windows Media и други

Напомняме също по този начин, че и това е последния пакет с обновления, който доставя кръпки по сигурността за Windows 7, Server 2008 и Server 2008 R2. Грег Уайзман от страниците на блога на Rapid7 поучава тези, които към момента употребяват тези версии на Windows да помислят за смяна, защото от в този момент нататък откритите и адресирани проблеми в Windows, няма да бъдат разрешавани в тях, а най-вероятно ще ги засягат.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР