Възстановен път, свързващ двата древни египетски храмови комплекса в Карнак

...
Възстановен път, свързващ двата древни египетски храмови комплекса в Карнак
Коментари Харесай

С грандиозна церемония в Египет възстановиха древен път между Карнак и Луксор

Възстановен път, свързващ двата антични египетски храмови комплекса в Карнак и Луксор, беше открит в четвъртък на обилна гала , целяща да увеличи още повече известността на едно от най-посещаваните туристически места в Египет. Това съобщи Ройтерс.

Шествието за отваряне на 2,7-километровия път включваше възстановка на античния фестивал Опет, на който годишно са били изнасяни скулптури на божества в чест на плодородието и пълноводието на Нил.

Египетският президентът Абдел Фатах ал-Сиси също мина по правата. и повече от 400 млади реализатори, облечени във фараонски костюми.

3400-годишният път, свързващ античните центрове Карнак и Луксор, е прочут още като Пътя на овните или Авенюто на сфинксовете. Той е посипан със стотици сфинксове с овнешки и човешки глави, макар че през годините доста от тях са разрушени или ерозирали. След откриването му през 1949 година са правени няколко опита за възстановяване, последният от които стартира през 2017 година

Туризмът е основен източник на работни места и средства за Египет. Страната поставя целенасочени старания да притегли назад посетителите, отблъснати от пандемията от ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР