Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от

...
Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от
Коментари Харесай

Радев: Нашите предци избраха заедно да градят съдбата си


Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява точно старопрестолните улици и афишира, че българската страна заема своето почтено и равнопоставено място на европейската и международна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна към този момент на никого. С тези думи президентът РуменРадев стартира словото си по случай 113 години Независимост на България по време на тържествата във Велико Търново.

И през днешния ден този дръзновен акт въодушевява с проявените неотстъпчивост и темперамент. И през днешния ден ние се гордеем с нашите прародители, тъй като този огромен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е реализирана с политическа предвидливост и дипломатическа мъдрост, с самообладание и разсъдък. Тя е градена с напъните на отдадени държавници, само че и със силата на убеден в себе си народ, подсети президентът.

Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с възторг и наслада. За българите оповестяването на независимостта е морална победа, трансформирала се бързо в мощен тласък за стопански напредък и повсеместен напредък. Но на първо място решителното разкъсване със зависимостите от предишното затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите лични сили, в способността му да кове самичък ориста си. Тази религия ни е нужна и през днешния ден, уверен е Радев.

На кръстопътя на нашия нов ден дано помним, че нашите предшественици вечно избраха дружно да градят ориста си и своето бъдеще на свободни и самостоятелни хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни старания зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, с цел да останат онази основа, от която да черпят религия и сили идните генерации, сподели още президентът.

Б

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР