„Възраждане“ внесе проект за изменение наЗакона за лекарствените средства и

...
„Възраждане“ внесе проект за изменение наЗакона за лекарствените средства и
Коментари Харесай

Петър Петров, Възраждане: Държавата е абдикирала от своята социална функция

„ Възраждане “ внесе план за изменение наЗакона за лекарствените средства и филантропичната медицина, който касае аптеките, които са обекти с публично предопределение.

Въпреки тяхната значимост за популацията, което по Конституция има право на опазване на здравето, достъпността на аптечната мрежа обаче не е на еднообразно положително равнище в другите райони в страната отвън столицата и най-големите регионални центрове. Разпределението на аптеките не е отмерено в другите райони, показват от „ Възраждане “.

След като от дълго време към този момент няма държавни аптеки, настрана от разполагането на аптеки в болничните заведения и поликлиниките (ДКЦ-та), разбираемо е частната аптечна мрежа да бъде изграждана и съсредоточавана там, където може да бъде търсена комерсиална облага от частните търговски сдружения и фармацевтите, а точно – най-вече в столицата и огромните градове, написа в предлагането на „ Възраждане “.

Освен че дребните обитаеми места са в много случаи лишени от бърз и елементарен достъп до аптека и са принудени да пътуват до най-близкия регионален град, то налице е и различен сериозен проблем, който се задълбочава с демографската злополука и с обезлюдяването на общините. Този проблем е неналичието на непрекъснато работещи аптеки в общините и в много на брой регионални центрове, които аптеки да могат да обслужват съответното население от въпросния регион, акцентират от „ Възраждане “.

„ Гореизложените данни и фактическа конюнктура постановат извод, че досега страната е абдикирала от своята обществена функционалност по обезпечаване на еднакъв достъп до лекарствени артикули на българските жители, живеещи в другите райони на страната. Както се вижда, проблем с липса на денонощни аптеки не съществува в столицата и в най-големите регионални центрове, където общо взето е съсредоточена огромната част от популацията на България – София, Пловдив и Варна. Но не по този начин стои въпросът с други регионални центрове, да вземем за пример Монтана и Видин, където също живеят български жители, които заслужават да имат еднакъв достъп до лекарствени артикули по смисъла на закона, както жителите на столицата и най-големите регионални центрове. Така в регионални центрове като Монтана и Видин да вземем за пример няма непрекъснато работеща аптека, което значи, че жителите на цели области няма от кое място да си закупят лекарствени артикули в тъмната част на денонощието след 20.00 ч. “, съобщи адв. Петър Петров от „ Възраждане “, който е един от създателите на законопроекта.

Това, което „ Възраждане “ предлага, са промени в настоящия закон, с които постанова във всеки регионален център да се поддържа най-малко една денонощна аптека, а отвън регионалния център в общинските центрове на всеки 10 000 души да има най-малко една аптека. Във всеки общински център, където няма аптека, да се поддържа независим машинен уред за медикаменти. Допълнителните средства за нощната активност на поддържаната аптека с денонощен режим на работата се обезпечават от общинския или от държавния бюджет.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР