Възраждане предлага бившия главен икономист на Българската народна банка (БНБ)

...
Възраждане предлага бившия главен икономист на Българската народна банка (БНБ)
Коментари Харесай

И Възраждане издигна кандидат за управител на БНБ

" Възраждане " предлага някогашния основен икономист на Българската национална банка (БНБ) Любомир Христов за неин шеф, заяви на брифинг в Народното събрание ръководителят на партията Костадин Костадинов . Кандидатурата му не е политическа, а експертна, добави той.

Така претендентите за поста станаха трима, откакто ГЕРБ сподели, че ще издигне още веднъж актуалният гуверньор Димитър Радев, а " Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) също даде поръчка да излъчи претендент за поста. Засега обединението не е оповестила името на претендента си.

Мандатът на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече през юли 2021 година Опит за избиране на нов началник на банката имаше през 2022 година, когато на власт беше кабинетът „ Петков “. Кандидатът беше издигнаха депутата от Политическа партия Андрей Гюров,, само че до избора му по този начин и не се стигна поради. Според медийни изявления претендентът на ПП-ДБ ще е Даниел Лорер , който не беше определен за еврокомисар.

Любомир Христов беше претендент за поста и през 2015 година, когато беше определен актуалният шеф на банката Димитър Радев. Мандатът на Радев изтече през юли 2021 година През 2011 година Христов взе участие в президентските избори като претендент за вицепремиер на Меглена Кунева .

Миналата седмица Народното събрание одобри процедурни. Депутатите гласоподаваха, че предложенията за претенденти за шеф на Българска народна банка ще се вършат от всяка от парламентарните групи. Те ще се внасят във финансовата комисия в 14-дневен период. След това стартират и чуванията на номинираните в комисията и в Народното събрание.

Всички претенденти ще бъдат проверявани за принадлежност към някогашната Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА) .

Кандидатът ще се счита за определен, в случай че получи повече от половината гласове на депутатите в зала. Ако това е годно за повече от един претендент, то победител ще бъде този, който е събрал повече гласове.

На брифинга в петък Любомир Христов сподели, че поддържа въвеждането на еврото в България, " само че не в този момент, а когато страната е подготвена ". По думите му въвеждането на еврото " зависи от степента на действителна конвергенция или доближаване със средноевропейското ниво, което ще отнеме години ".

Костадинов сподели, че партията му остава на позицията си, че еврото не би трябвало да бъде въвеждано в никакъв случай, само че добави, че приема разнообразни отзиви и правят оценка експертния потенциал и капацитет на Любомир Христов.

Костадинов прикани Народното събрание " да съблюдава закона " и да одобри решение за, тъй като " Възраждане " е събрала изискваните над 400 хиляди годни подписа за това. Правната комисия два пъти отхвърли предлагането, бюджетна комисия не го прегледа през вчерашния ден, тъй като не събра кворум.

Следващата сряда партията на Костадинов ще вкара в дневния ред на съвещанието на Народното събрание точката за референдума за опазване на българския лев като единствена публична валута у нас до 2043 година, заяви Костадинов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР