Възраждане“ иска прозрачност за строежа на седми и осми блок

...
Възраждане“ иска прозрачност за строежа на седми и осми блок
Коментари Харесай

Пълна прозрачност за строежа на седми и осми блок в АЕЦ Козлодуй, искат от Възраждане

" Възраждане “ желае бистрота за градежа на седми и осми блок в АЕЦ " Козлодуй “

От парламентарната група на " Възраждане “ са внесли предложение за анулация на Решение на Народно заседание от 23 февруари 2024 година за осъществяване на договаряния със единствено един евентуален строител на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Вместо това те оферират Министърът на енергетиката да провежда, координира и управлява провеждането на процедура за асортимент на евентуални реализатори за инженеринг по отношение на подхванатите дейности по построяването на 7-и и 8-и енергоблок на АЕЦ " Козлодуй “ по процедура утвърдена от Народното събрание и при съблюдаване на всички правила на конкуренцията и свободния пазар.

В претекстовете на решението е посочено, че извънредно късият период за подаване на предложения от евентуалните строители е породил бурна социална реакция. Още по-притеснителни са по този начин наречените критерии, които трябваше да бъдат покрити от въпросните компании. Целият развой провокира големи подозрения в желанието на Министерство на енергетиката да се стигне до договаряния с компанията, която би предоставила най-качествена и най-изгодна за българската страна услуга.

Създаде се чувство за превдварително решен избор.

На процедура, посредством актове на Народното събрание, се узаконява ограничението на конкуренцията и разходването на обществени средства без никакъв пазарен принцип, в прорез с публичните упования за гласност, бистрота и надзор.

Отчитайки, че политиките в този стратегически бранш са от високо публично значение и, с цел да бъде предпазен националният интерес, от " Възраждане “ смятат, че е нужно неотложно да бъде анулирано решението за осъществяване на договаряния с евентуален строител, включен в късата листа на евентуални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй и, че министърът на енергетиката следва да провежда, координира и управлява провеждането на нова процедура за асортимент на евентуални строителни компании, която да бъде извършена с ясни и съответни критерии, задоволителни по дълготрайност периоди и спазвайки международно одобрените практики за пазарен принцип и свободна конкуренция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР