Възпоменателни събития по повод 3 г. от кончината на митрополит

...
Възпоменателни събития по повод 3 г. от кончината на митрополит
Коментари Харесай

Отбелязаха 3 г. от смъртта на видинския митрополит Дометиан /снимки/

Възпоменателни събития във връзка 3 година от кончината на митрополит Дометиан, който бе отпред на Видинската епархия в продължение на 30 година, олганизираха в крайдунавския град.
Вчера бе отслужена заупокойна Света литургия и панихида в митрополитския храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. За да почетат паметта на владиката, в църквата се събраха кметът доктор Цветан Ценков, народните представители Росен Живков, доктор Цветан Топчиев и Филип Попов, заместител регионалните шефове Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, заместител регионалният шеф на Монтана Десислава Димитрова и други
Заедно с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, в богослуженията участваха Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, игуменът на Рилската Света обител свещеник Евлогий, архимандрит Васиан - представител на Руския патриарх у нас, ставр. иконом Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх, духовенството от Видинска епархия. НВП Даниил благодари на всички, че дружно почитат паметта на неговия предходник и прикани към единение в тези сложни времена.След панихидата бе отслужен трисагий при гроба на дядо Дометиан и положени венци и цветя.
В петък пък бе открита галерия в памет на умрелия преди 3 година епископ. Събитието се провежда от отдел „ Държавен архив” - Видин бе намерено от началника му Светлана Кръстева. Тя изрази своето задоволство от обстоятелството, че изложбата, отдадена на огромния нравствен лидер на Видинска епархия в продължение на 30 г, ще покаже на посетителите забавни обстоятелства, свързани с живота и делото му. В нея са показани документи и фотоси от фонд №1348 – Дометиан, Видински митрополит (Димитър Вълчев – Попвасилев Топузлиев). Те са дарени от историка Борис Цацов в осъществяване на персоналната воля на архиерея.
Негово Високопреосвещенство Видинският епископ Даниил благодари на Държавния списък за самодейността и акцентира безспорните качества, осведоменост и отдаденост на православната религия на своя предходник. Събитието почете също Русенският митрополит Наум, който показа мемоари за дядо Дометиан.
На изложбата участваха началникът на отдел „ Хуманитарни дейности” в Община Видин Емилия Николова, представители на културни и просветителни институции, духовни лица, жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР