Възобновяването на контрола по вътрешните граници на Шенгенското пространство е

...
Възобновяването на контрола по вътрешните граници на Шенгенското пространство е
Коментари Харесай

Лоши новини от Шенген

Възобновяването на контрола по вътрешните граници на Шенгенското пространство е неприятна вест освен за неговото действие, само че и от позиция на кандидатурата на България да се причисли към него.

Днес Словакия възвърне краткотрайно инспекциите по границата си с Унгария. Ден по-рано Австрия, Полша и Чехия направиха същото по границите си със Словакия. Причината е скок на незаконната миграция.

Случайно или не, в този миг в изявление за австрийския в. " Щандарт " българският министър-председател Николай Денков за следващ път прикани Австрия да вдигне ветото си върху българската кандидатура за Шенген.

Стара позиция на Франция, която още не се е трансформирала, е, че преди да се уголемява с нови страни, Шенген би трябвало да се " ремонтира ", че в днешния си тип зоната действа зле. И Париж не е самичък в това си разбиране. Реформата би лишила време, а през него България и Румъния ще би трябвало да чакат.

Европа е в нова миграционна рецесия, сходна на тази от 2015 година. В новините към този момент тя остава в сянката на войната в Украйна, разногласията за бюджета на Европейски Съюз, политическите битки в Съединени американски щати и правосъдните каузи на Доналд Тръмп. 

Но това не значи, че европейските жители и техните държавни управления не усещат натиска и че той отново не се трансформира и в политически проблем. Той в никакъв случай не е преставал да бъде подобен в Италия да вземем за пример.

Австрия, която дружно с Нидерландия е срещу приемането на България и Румъния в Шенген, се готви за парламентарни избори следващата година. Трудно е да се допусне, че  десният канцлер Карл Нехамер, някогашен вътрешен министър, би си разрешил да покаже уязвимост пред гласоподавателите по толкоз сензитивен проблем.

Резкият скок на незаконните мигранти в Централна Европа слага отнова въпроса за това по какъв начин се охраняват външните граници на съюза - остарял въпрос, който е централен за Виена, що се отнася до Шенген. Защото тези мигранти не падат от небето. Те идват или с лодки през Средиземно и Егейско море или по суша през Турция и България. 

Ако през 2015-2016 година страната ни успяваше някак, най-малко публично, да бъде позитивният образец за надеждна защита на външните граници на ЕС в съпоставяне с Гърция и Италия (тогава единствено Нидерландия беше срещу приемането на България), през днешния ден това е трудно да се каже. Самото българско Министерство на вътрешните работи признава трафика с постоянните си сводки за хванати групи незаконни мигранти и то не на границите, а навътре в страната, в това число в центъра на София.

Опитвайки се да отбрани българската кандидатура в днешното си изявление пред австрийския в. " Щандарт ", Денков привежда годни от българска позиция причини, само че зависи по какъв начин би ги " прочела " австрийската аудитория и политически хайлайф. Остава рискът те да дадат противоположен на стремежи от София резултат.

Ако министър председателят признава, че вътре в страната са хванати хиляди незаконни мигранти, човек с съображение се пита какъв брой не са хванати. Ако министър-председателят се оплаква, че не доближават служители на реда по границите с Турция и Сърбия, идва въпросът какво му пречи да изиска помощ от европейската гранична организация " Фронтекс "?

Ако изяснява по какъв начин държавното управление и хлабавото му болшинство лека-полека вършат правосъдните промени, за които Европейски Съюз чака повече от десетилетие, междинният австриец (и освен той) би се запитал: Мога ли да имам вяра на такава страна?

При това състояние наподобява малко вероятно Австрия да промени позицията си и да вдигне ветото си. По-вероятно е да продължим да чакаме пред Шенген както през миналите 12 години. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР