Възнагражденията в България нараснаха с 1/3 през последните три години.

...
Възнагражденията в България нараснаха с 1/3 през последните три години.
Коментари Харесай

Заплатите нараснаха с 1/3 през последните три години

Възнагражденията в България набъбнаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на междинния застрахователен приход в страната доближава 1 143.90 лв., сочат данните на Националния застрахователен институт. Това е растеж от 30.9% по отношение на същия месец на 2018 година, когато междинният приход възлизаше на 873.75 лв.. Така за последните 36 месеца, междинният приход, върху който се заплащат осигуровки у нас, скочи с 270.15 лв..

За последните две години, нарастването доближава близо 18%, до момента в който за последните 12 месеца, скокът е от близо 8%. За съпоставяне, към края на август 2020 година, размерът на междинния застрахователен приход възлизаше на 1 060.50 лв., а към август 2019 година сумата бе 972.20 лв..

Темпът на напредък на заплатите регистрира леко намаляване, защото в предходния 2-годишен интервал (август 2018-август 2020 година), нарастването доближава малко над 21% или скок от 186.75 лв.. През предходния 1-годишен интервал (август 2020 година-август 2019 година) бе регистриран растеж от малко над 9%.

За последните 9 години пък, размерът на междинния застрахователен приход в страната е повишен с 88% или 535.73. За съпоставяне, към края на август 2012 година, междинният приход доближава 608.17 лв..

Трябва да се означи, че размерът на междинния застрахователен приход се въздейства от заетостта в страната и динамичността в другите сфери на стопанската система. Така да вземем за пример, междинният застрахователен приход обичайно понижава през лятото, защото сезонната претовареност в областта на туризма дърпа сумата надолу, поради по-ниските хонорари в този бранш. Това се случи и през актуалната година, защото през май (1 179.80 лева) междинният застрахователен приход бе по-висок от този регистриран през юни, юли и август.

Пример за въздействието, което оказва динамичността на пазара на труда, може да се открие в Конвергентната стратегия на Република България за 2021-2023 година, оповестена на уеб страницата на Министерство на финансите. Според документа, през 2020 година, размерът на заплатите записва покачване заради спад в броя на наетите с ниски приходи и скок на тези с високи хонорари. Причина за освобождението на нискоквалифицирани служащи бе стагнацията, настъпила вследствие на COVID-19 пандемията.

„ Върху повишаването на компенсацията на един нает въздействие оказа и ускоряването на растежа на разноските на работодателите за обществени осигуровки. Ефект имаше и освобождението на по-ниско квалифицирани наети, до момента в който следеният през последните години развой на наемане на висококвалифицирана работна мощ продължи, което при равни други условия също се отразява в повишаване на междинните приходи. “, написа в документа.

, излиза наяве от есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство. За тази година се чака растеж от 8.8%, до момента в който за идващите 2022 година и 2023 година покачването ще бъде надлежно от 7.8% и 7%.

Според данните на Националния статистически институт, междинната брутна месечна заплата в България възлиза на 1 505 лв. към края на първото полугодие на тази година. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР