Възмутени зрители сигнализираха за изоставени пустеещи железопътни вагони, част от

...
Възмутени зрители сигнализираха за изоставени пустеещи железопътни вагони, част от
Коментари Харесай

Уникални вагони от „Царските влакове“ тънат в разруха

Възмутени фенове алармираха за изоставени пустеещи железопътни вагони, част от „ Царските влакове " през 40-те години на предишния век. Те се намират в едно варненско село и са в окаяно положение, защото се употребяват за сборище на ловци в община Дългопол, недалече от село Арковна, където се намира и жп гарата. Там са „ Царските вагони ".

Някога това е замислено като музей навън и място за отдих.

Наричат ги „ Царските вагони ". С това име са разказани и като атракцион. Без навигация мястото мъчно може да бъде намерено. Двата вагона стоят повече от 50 години край жп спирка „ Арковна ". Свидетел на тяхната история е 69-годишният Николай Николов, прочут с прякора си Пагона. Живее на спирка „ Арковна ". Работил е в железницата.

„ Аз държах ключовете. Като пристигна някой и му разтварям - да хапне и пийне. И толкова. Занемариха ги. Железничарите ги употребиха за ядене и пийване. Да се каже, че са били в „ Царските вагони ". Посуда, покъщнина - това е отишло след 44-та година по вилите на комунистите. Всичко е ограбено ", споделя Николай Николов.

И в този момент е видно, че вагоните и пространството към тях се употребяват за празнични събирания.

По информация от БДЖ вагоните са създадени през 1925 година и 1928 година. Закупени са през 1941 година от железницата и са преустроени за пътешестване на чиновници от Министерски съвет. Били са в придвижване към 30 години.

Подобен вид железопътни вагони са ценени по целия свят. Подобни са в емблематичния „ Ориент експрес ". Билетът за тях към този момент надвишава 50 000 евро. Не е ясно, за какво двата вагона не са част от композицията „ Корона Експрес ", която е непокътната, само че все по-рядко пътува. А при атракционни пътувания билетите за нея свършват на момента. В предишното, в царския трен са се возили единствено знатни особи, напомнят историци.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР